Aan het eind van het winterseizoen begon het langzaam te knagen bij Martijn van Oosten. De 26-jarige schaatser maakte in december weliswaar zijn wereldbekerdebuut, maar kende verder een vrij anoniem schaatsseizoen. Na een korte periode van wikken en wegen hakte hij de knoop door: zijn schaatscarrière is ten einde.

"Ik heb er echt wel even mee gezeten", begint Van Oosten als we hem enkele maanden na zijn besluit spreken. "Ik heb er altijd van gedroomd om naar de WK's en Olympische Spelen te gaan, maar op het gegeven moment komt de realisatie dat dat er niet meer in zit." Hoewel de ambitie er nog altijd was, zag de Groninger in dat de stap naar de echte top er waarschijnlijk niet meer in zou zitten. "Dat je wel heel goed kunt schaatsen, maar dat je voor de prijzen net niet goed genoeg bent."

De sprinter van Team IKO hing zijn beslissing om te stoppen niet bepaald aan de grote klok. Hij lichtte zijn naaste vrienden en familie in en stortte zich vol op zijn studie Finance aan de Rijksuniversiteit van Groningen. "Zolang je doorgaat met schaatsen, vul je je leven helemaal daar op in. Ik zag ook wel een beetje waar mijn plafond zou zitten en dat is niet waarvoor ik mijn hele leven aan de kant wil blijven zetten. Ik wil graag komend jaar mijn studie afronden en dat is toch een stuk moeilijker als je nog schaatst."

Afgelopen winter was dus de laatste waarin Van Oosten alles opzij zette voor zijn schaatscarrière. En dat leverde zelfs nog een succesje op. Dankzij een uitstekende 1000 meter op het World Cup kwalificatietoernooi mocht hij in december zijn wereldbekerdebuut maken. "Die kwalificatiewedstrijd was mijn beste race van het seizoen. Daarmee heb ik het gered, maar het is niet zo dat ik elke keer dat niveau heb laten zien." Over zijn ervaring in Polen kan hij kort zijn. "Ik heb wel eens leukere wedstrijden gereden, maar het blijft een wereldbeker. Het is toch mooi dat ik daar heb mogen staan."

Foto : Sander Chamid

De wereldbekerwedstrijd was misschien wel het grootste toneel waar Van Oosten heeft mogen acteren, zelf zal hij de Winteruniversiade van 2017 altijd blijven herinneren. "De hele ambiance was heel mooi, in Medeo op die historische baan. Mijn moeder (Ina Steenbruggen, red.) heeft daar ook nog wedstrijden geschaatst, dus dat was wel heel bijzonder. Daar wist ik zilver op de 1000 en 1500 meter te halen terwijl er toch ook wel een aantal sterke internationale schaatsers aan de start stonden. Om daar te schaatsen was heel cool."

Inmiddels heeft Van Oosten wat meer afstand genomen van het schaatsen, al zal hij het in de winter zeker met bovenmatige interesse blijven volgen. Uiteraard kunnen zijn oud-ploeggenoten op zijn steun rekenen. "Ik ben blij dat ze nog steeds een goede ploeg hebben en dat ze goed kunnen trainen. Je bent toch heel intensief met elkaar opgetrokken en dan gun je het dat ze gewoon goed door kunnen gaan. In de winter zal ik ze zeker wel weer volgen en gaan kijken hoe iedereen het doet."

Door Sjors Leek - Laatste update op 13 aug 2019 om 13:28