Tickets
Shop
Nieuws 28 aug 2019

Nederland loopt medailles mis op relay: 'Iedereen maakt fouten'

De Nederlandse ploeg wist woensdag op de relay van het EK Inlineskaten in Pamplona geen potten te breken. Een cocktail van mislukte aflossingen en een diskwalificatie zorgt voor een verslagen sfeer bij de senioren.

Foto : Thomas Wendt

Vrijwel alle finales werden gekenmerkt door een aantal rommelige of ronduit chaotische wissels van verschillende landen. Waar normaal gesproken met zes teams wordt gestart, waren er nu races met zeven of zelfs acht landen. Alleen de junioren heren moesten vanochtend halve finales rijden, de andere categorieën waren direct geplaatst voor de eindstrijd.

"Ik vind het onverantwoord om met zeven teams in een baan te rijden", zegt bondscoach Frank Fiers na afloop. "Het is geen excuus, want het is voor iedereen een nadeel. Ook met vijf landen zit je al ingesloten. Voor hetzelfde geld heb je drie medailles van de zes ploegen, maar dat is de relay."

Bij de mannen vochten Italië, Frankrijk en Spanje in de finale voor de koppositie. Na een goede aflossing schoof Nederland door naar plek drie. "Als je aan de buitenkant gaat aflossen, speel je op zeker maar kom je ook niet op de derde positie terecht", vertelt Fiers. "Daar zijn we gekomen, omdat Merijn (Scheperkamp) het risico heeft genomen om binnen te gaan aflossen. Dan kom je op medaillekoers."

Kansrijk
Brons lag dus in het verschiet voor de Nederlandse ploeg, maar op enig moment miste Rick Schipper de te vroeg gestarte Marc Middelkoop. "Vlak voor die wissel werd ik ingehaald door Paxti Peula (Spanje, red.). De achterblijvers reden precies voor Marc, dat was chaos", legt Schipper uit. De oranjeploeg werd gediskwalificeerd. De Europese titel ging uiteindelijk naar Italië, voor Frankrijk en Spanje.

Of het aantal landen nog een rol speelde? "Zes hoort erbij, het is gewoon een drukke afstand", aldus Schipper. "Het is spectaculair. Ik vond het zelf niet zo stressvol. Eentje scheelt al zoveel, want Duitsland deed bij ons niet mee. En Italië is zo sterk en rijdt hard, dus heel overzichtelijk. Als je de lijn doortrekt, waren we zeker kansrijk voor brons."

Even daarvoor lagen Berber Vonk, Anna van den Bos en Lianne van Loon eveneens op medaillekoers. In de finale waren Spanje, Italië en België verwikkeld in de strijd om het eremetaal, terwijl Nederland op enige afstand reed. De race nam een dramatische wending op het moment dat Italië haar aflossing zag mislukken. "Ik had het zelf helemaal niet meegekregen", zegt Van Loon. "Pas de laatste ronde dat ik reed, dacht ik: we liggen op drie!"

Inschattingsfout
In de slotfase ging het echter ook mis voor de oranjevrouwen. Van den Bos reed met de twee koplopers mee voor de aflossing en was te vroeg op stoom. In plaats van een duw kon Van Loon nog een klein tikje geven. "Het ging net goed om een DQ te voorkomen, maar daarna had Anna haar snelheid verloren. Het was een mooie afsluiter geweest van het pistetoernooi, maar je staat er als team. Je wint samen of je verliest samen."

Fiers vult aan: "Je ligt ineens op een zekere bronzen medaille. Anna maakte in de euforie een inschattingsfout, en ze heeft nog nooit een fout gemaakt. Het kan gebeuren en ik neem dat niemand kwalijk. Iedereen maakt fouten. Er worden heel veel landen gediskwalificeerd (elf in totaal, red.), die maken ook allemaal fouten. Ik denk dat iedereen hetzelfde zegt voor de start: probeer foutloos aflossingen te maken, dan kom je heel ver." De overwinning ging uiteindelijk naar België, voor Spanje en Portugal.

Na een aantal moeilijke wissels leek de vaart er bij de junioren heren even in te komen en schoof de oranjetrein op naar plaats drie. Het tempo van koplopers Tsjechië, Italië en Spanje ging daarna zo erg omhoog, dat de andere teams op grote achterstand geen schijn van kans meer maakten. Achter deze top drie moesten Christian Haasjes, Ivo de la Porte en Jeroen de Kroon het doen met plek zes. De vrouwen (Bente Kerkhoff, Brit Qualm en Marit van Beijnum) konden ook geen tegenstand bieden aan de oppermachtige top drie. Het was close, maar de Franse dames mogen naar het volkslied luisteren. Zij hielden Italië en Spanje in een felle eindstrijd nipt achter zich. 

Bronzen randje
De dag kreeg toch nog een klein bronzen randje door de jongens jeugd. Het relayteam bestaande uit Kayo Vos, Gijs Kamp en Jorian ten Cate kwam na een hectische koers als vijfde over de finish, maar mocht na een diskwalificatie voor België en Frankrijk toch het podium beklimmen. Spanje won, het zilver was voor Italië. Tijdens de koers moest Ten Cate nog een valpartij ontwijken en botste vervolgens zelf hard tegen de boarding. De jongeling stond echter razendsnel weer op om de wedstrijd te vervolgen. 

Bij de Nederlandse meisjes was er minder geluk. Dinly Koster, Lataesha Narain en Patricia Koot begonnen de wedstrijd op vijfde positie, maar moesten daarna een groot gat laten aan de overige teams. Spanje kwam ook hier als eerste over de finish, voor Italië en een uitzinnig Team Tsjechië. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan