De vlaggen stonden strak van de wind in Oostende, waar dit weekend de Europa Cup verreden wordt. Met af en toe een buitje tussendoor kon het gehele programma doorgang vinden. Op de tweede wedstrijddag stonden de 1000 meter en de afvalkoers voor junioren heren op het programma.

Op de 1000 meter pakte Rémon Kwant direct na de start de leiding en wist die lang te behouden. Met nog twee ronden te gaan viel Kwant enigszins stil en nam thuisrijder Indra Médard de kop over. De Nederlander probeerde nog een inhaalactie binnendoor te maken, maar ook Elton de Souza ging hem nog voorbij. Op het laatste rechte stuk wist ook Patxi Peula Kwant nog te passeren voor het brons. Ook Rick Schipper schopte het tot de finale. De West-Fries werd zesde. 

De Nederlandse dames werden in de halve finale uitgeschakeld. Anna van den Bos en Maya de Jong maakten er een tactische wedstrijd van, maar wisten zich vervolgens niet te plaatsen voor de finale. Daarin waren het Sandrine Tas en Stien Vanhoutte die het initiatief namen, maar in de slotronde snoepte de Française Mathilde Pedronno de zege van de thuisrijders af. Tas werd tweede, voor Josie Hofmann. 

Bij de junioren pakte Marit van Beijnum het zilver. In een tactische wedstrijd pakte ze al vroeg de kop. Met nog twee ronden te gaan, plaatste de Spaanse wereldkampioene Nerea Langa een succesvolle aanval. Van Beijnum volgde op een klein gaatje en wist de Française Marine Balanant voor te blijven voor de tweede plaats. De Nederlandse heren wisten niet op het podium te eindigen. Wereldkampioen Jason Suttels kreeg de overwinning in de schoot geworpen nadat de Spanjaard Rafael Heredia werd gedeclasseerd wegens een overtreding op het laatste rechte stuk.

Suttels in actie op de puntenkoers van vrijdag | Foto : Flanders Grand Prix

De heren junioren traden eveneens aan voor de afvalkoers. De mannen maakten er een harde wedstrijd van, waarbij Ruben Ligtenberg kind van de rekening werd. De bronzen medaillewinnaar van de puntenkoers van vrijdag moest al zeer vroeg afhaken. Christian Haasjes werd uiteindelijk de beste Nederlander op de negende plaats. In de finale was het onder meer Suttels die het tempo flink opvoerde. Nadat de Belg met een groepje van vier een gat had geslagen versnelde hij nog eens, waarna hij zijn overwinning uitgebreid kon vieren.

Grand Prix
Naast de wedstrijden om de Europa Cup werd voor het klassement van de Flanders Grand Prix ook nog gestreden op een reguliere wedstrijd in lijn. Het was opnieuw Médard die er met de zege vandoor ging. Na een mooie lead-out van clubgenoot Peter Michael dreigde Peula nog even de plannen te verstoren, maar Médard zette bijtijds orde op zaken. Sandrine Tas maakte het Belgische feestje compleet door bij de vrouwen Hofmann en Van den Bos achter zich te houden. Bij de junioren dames deden Bente Kerkhoff en Ramona Westerhuis goede zaken door achter winnares Balanant tweede en derde te worden. 

Klik hier voor alle uitslagen.