In een statement van Team Jumbo-Visma geeft de ploeg te kennen dat er de afgelopen dagen een 'foutief beeld is geschetst van het medisch beleid'. Op donderdag bracht Nieuwsuur naar buiten dat gebruikers van schildklierhormonen er niet in komen bij het team.

Deze harde nullijn zou worden getrokken op aanraden van teamarts Gee van Enst naar aanleiding van signalen dat bepaalde medicijnen, zoals schildklierhormonen, opvallend vaak werden gebruikt door sporters. Van Enst noemde het uitsluiten van sporters die thyroxine gebruiken, mét of zonder goede reden, een signaal naar de nieuwe generatie. "Ze moeten weten dat als ze in dat vage gebied komen, dat je er bij ons niet in komt. Want wij willen geen discussie over dat vage gebied."

Op Twitter zegt de ploeg nu dat dat beeld van het medisch beleid foutief is. "Het beleid van Team Jumbo-Visma is dat er alleen medicijnen worden voorgeschreven indien hiervoor een strikt medische indicatie bestaat. Team Jumbo-Visma volgt hierbij alle van toepassing zijnde medische richtlijnen", staat er in de verklaring.

"Een atleet die in verband met een medische aandoening medicatie nodig heeft, wordt niet bij voorbaat uitgesloten. Team Jumbo-Visma betreurt de verwarring die is ontstaan door de uitzending en het artikel waarin Gee van Enst werd opgevoerd. Eerder heeft Van Enst intern bekendgemaakt dat hij per 1 april 2019 zijn werkzaamheden bij de ploeg beëindigt."

De KNSB liet donderdag al weten dat als een sporter medicijnen nodig heeft om in het dagelijks leven normaal te kunnen functioneren, dat geen belemmering mag vormen om aan topsport te kunnen doen.