Tickets
Shop
Nieuws 08 sep 2018

Vormeer en Den Hertog winnen in Hallum

In gevecht met de sterke wind sloegen de inlineskaters zich zaterdag in het Friese landschap door de slotwedstrijd van deze zomer heen. Sjoerd den Hertog won het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) over 100 kilometer bij de heren, bij de dames ging de overwinning na 60 kilometer koersen naar Imke Vormeer. Beiden kwamen solo over de finish.

Foto : Eline Hooghiemstra

Het ONK in Hallum deed zijn bijnaam weer eer aan: de Hel van Bartlehiem. De sterke wind in het Friese polderlandschap maakte het voor de inlineskaters een loodzware koers. Na een dappere aanvalspoging van Robert Post te hebben verijdeld, zetten de mannen van het team Okay Fashion & Jeans de wedstrijd naar hun hand.

Titelverdediger Crispijn Ariëns plaatste tien kilometer voor de eindstreep een demarrage die beslissend leek. Met nog zes plaatselijke rondes te gaan, pakte hij al snel 30 seconden voorsprong op Gerwin Smit en zijn eigen ploeggenoot Sjoerd den Hertog. 

Maar toen kreeg de koers een dramatische wending. Doordat dranghekken nog niet waren verzet, miste de vluchter een bocht rechtsaf. Hij reed rechtdoor, moest omdraaien en terug naar het parkoers. Ondanks die extra krachtsinspanning bleef Ariëns zijn achtervolgers voor, maar zijn voorsprong was danig geslonken. In de slotronde wist een beresterke Smit het gaatje alsnog te dichten.

Op dat moment was het de beurt aan Den Hertog om te ontsnappen en de zege voor Team Okay veilig te stellen. Die vluchtpoging slaagde, Smit was verslagen en werd tweede. Ariëns moest genoegen nemen met het brons, maar kwam woedend over de finish.

Vrouwen
Bij de vrouwen was de ontknoping na 60 kilometer koers minder spectaculair. Imke Vormeer sprong al na vijf kilometer mee met een groepje mannen, de koplopers van het ONK voor masters. 

Het groepje bleef niet helemaal intact, want de masters maakten er nog spannende eindstrijd van, waarbij de titel ging naar Hans van de Wetering. Maar met nog één man aan haar zijde behield Vormeer een ruime voorsprong op de rest van het kleine vrouwenpeloton. Ver achter haar finishte Jannitta van den Brink-Spigt als tweede, het brons was voor Beau Wagemaker.

Elma de Vries slaagde er in haar afscheidswedstrijd niet in een podiumplek te veroveren. De geboren Friezin beëindigt na 22 succesvolle jaren haar actieve schaats- en skeelerloopbaan. Na de laatste meters te hebben gereden, blikte ze terug op een pittige koers. "Die wind maakte het loodzwaar, je had eigenlijk maar een klein fijn stukje voor de wind", zei De Vries. "Zo is mijn hele carrière eigenlijk geweest: ik heb veel afgezien, maar ook mooie dingen beleefd."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan