Tickets
Shop
Nieuws 09 sep 2018

Overwinning voor Vormeer: 'Misschien trekken we wel een flesje champagne open'

'Toch wel een beetje nerveus' waren Imke Vormeer en Elma de Vries zaterdagmiddag in de auto op weg naar Hallum. Het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) door de Friese polders zou de laatste wedstrijd zijn in de carrière van De Vries en er werd door het stel nog even over een plannetje gespeculeerd voor een afscheid met gouden randje...

Foto : Eline Hooghiemstra

"Maar je kunt het nog zo goed bedenken, en nooit weten wat er zal gebeuren, dus uiteindelijk zeiden we net als altijd; we zien wel hoe het loopt", begint Vormeer, die uiteindelijk zelf de titel binnenhaalde.

Op het parcours van 30 kilometer startten de dames hun koers - onverwacht - tegelijk met de masters. Vormeer had wel bedacht dat die mannen het vrouwenpeloton op een bepaald punt achter zich zouden laten, maar dat ze de enige was die mee zou springen had ze niet gedacht. Toch gebeurde dat al met pas vijf kilometer achter de rug. 

"Toen ik omkeek zag ik dat er geen andere dames mee waren gesprint, dus ik ging met zeven masters op pad en er werd mooi doorgewisseld." Bekenden zaten er voor Vormeer niet in het treintje, maar op support kon ze rekenen. "Het was een leuke groep mannen. Ik keek natuurlijk constant achterom en dan zeiden ze bijvoorbeeld: 'Het gat is groot genoeg hoor, straks gaan we tegenwind en dan komt het wel goed'", lacht ze.

Het gat groeide van twee minuten uit naar drie en een halve minuut en Vormeer begon langzaamaan te beseffen dat ze deze wedstrijd niet meer uit handen ging geven. Met twintig kilometer te gaan werd het nog even spannend, omdat het mastergroepje opbrak. "Je weet dan dat die meiden achter je met een hele groep zijn, maar ik weet ook dat ik sterk genoeg ben om dit te kunnen."

Solo kwam Vormeer over de finishlijn. "Van deze wedstrijd wordt gezegd dat het de zwaarste is, en dat is het ook wel. Het is mooi dat deze nu op mijn erelijstje mag staan."

Foto : Eline Hooghiemstra


Of deze bijzondere dag nog gevierd gaat worden? "Misschien trekken we wel een flesje champagne open vanavond, maar we moeten morgen ook weer op trainingskamp naar Girona." De Vries zal meegaan in haar nieuwe rol als ploegleider, want écht afscheid nemen van de sport zit er voor haar niet in. "Anders zou ze sowieso wel mee blijven gaan naar de ijsbaan", lacht Vormeer. "Ik heb er niet per se tegen opgezien dat dit de laatste wedstrijd samen was, maar ik vind het wel gek dat Elma nu gestopt is."

Vormeer zelf moet daar overigens nog even niet aan denken. "Ik wil sowieso nog een jaar goed doorgaan, zeker nadat het deze zomer op de skeelers zo goed ging, dat wil ik doortrekken naar de winter."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan