Tickets
Shop
Nieuws 07 sep 2018

NK Clubs moet clubgevoel stimuleren: 'Dat profs meedoen is een extra stimulans'

Over iets minder dan een maand staat het eerste officieuze NK voor clubs op het programma. Professionals en amateurs van de beste veertien clubs uit Nederland strijden in Thialf om de eerste nationale titel. Voor de clubs draait het niet alleen om de winst, maar ook om aandacht en het enthousiasmeren van kinderen.

Van een grote groep schaatsverenigingen zijn vandaag de beste clubs die hebben voldaan aan de selectiecriteria bekendgemaakt die nog kans maken mee te doen aan het NK. Op zondag 30 september krijgen de beste veertien verenigingen een uitnodiging om 6 oktober aan het NK mee te doen. Drie clubs die momenteel in de top van het klassement staan, zijn IJsvereniging Groningen (IJVG), Ter Aarse IJsclub en de Deventer IJsclub (DIJC). Zij staan respectievelijk tweede, vijfde en zesde op de voorlopige ranglijst, die is opgemaakt uit tijden (in Nederland gereden) van dit seizoen en het afgelopen seizoen.

Alfons Saris, voorzitter van de DIJC, Hein Jan Bocxe, voorzitter van de Ter Aarse IJC en Erik Julsing, voorzitter van de technische commissie van de IJVG, zijn enthousiast over het initiatief van voormalig schaatser Sicco Janmaat. "Het is een fantastisch initiatief", zijn de heren het met elkaar eens. "Het is raar dat dit nog nooit eerder is geweest. Normaal zijn wedstrijden gebaseerd op tijden en op leeftijden, het is mooi dat er nu een strijd tussen de clubs los gaat breken", aldus Saris.

Ook Bocxe vindt het goed om de clubs vroeg in het seizoen met elkaar in verbinding te brengen. Zijn club organiseert zelf ook jaarlijks een interclubwedstrijd tussen zes tot acht clubs uit de regio. "Wij vinden het leuk om die competitie onderling te hebben. En ook de mix tussen jong en oud is mooi om te zien. De onervaren rijders kunnen afkijken bij de ervaren rijders. Dat er bij het NK Clubs profs meedoen, is een extra stimulans voor de jongere deelnemers."

Dat de jeugd het nu met én tegen de toppers mag opnemen, maakt het volgens de voorzitters alleen maar leuker en spannender. Saris ziet elk jaar tijdens de clubkampioenschappen hoe de jeugd geniet van de aanwezigheid van toppers als Jan Smeekens, Lotte van Beek en voorheen ook Stefan Groothuis. "Zij komen nagenoeg elk jaar. De kinderen vinden het geweldig om hun helden in levende lijve te ontmoeten en een handtekening van ze te vragen."

Schooljeugd
Waar het een tendens lijkt dat clubs een terugloop zien in het aantal leden, is daar bij IJVG en DIJC geen sprake van. IJVG telt om en nabij de 1000 leden, Ter Aarse IJC heeft er 550 (inclusief natuurijsleden), DIJC telt er zo'n 600. Dat de verenigingen geen daling zien in het aantal leden, heeft volgens de heren te maken met het actief op zoek gaan naar nieuwe leden en de aanwezige leden proberen te behouden. En daar slagen ze vooralsnog goed in.

Julsing noemt het belang van Sporthopper, een initiatief van de gemeente Groningen. "Via Sporthopper kunnen kinderen een paar weken verschillende sporten uitproberen. Van de 70 kinderen die het afgelopen seizoen gingen schaatsen, zijn er zes lid geworden. Dat is heel erg leuk", aldus Julsing, die voor komend seizoen al de toezegging heeft gekregen van IJVG'er Chris Huizinga (LottoNL-Jumbo) om binnenkort een aantal lessen te verzorgen aan de jeugd. "Dat soort dingen zijn heel belangrijk voor de club."

Ook DIJC is druk bezig om het aantal leden te behouden of zelfs te vergroten. Zij doen dat door schooljeugd kennis te laten maken met de schaatssport. "In samenwerking met de beheerder van de ijsbaan ondernemen we initiatieven om basisscholen te laten schaatsen. Ze kunnen dan zelf kiezen uit kunstschaatsen of langebaanschaatsen. Voor de scholen is dit een leuke aanvulling op de gymles", aldus Saris. "We hebben het geluk dat we in een stad wonen waar een ijsbaan is."

De Ter Aarse IJsclub verzorgt elk jaar busreisjes naar de ijsbaan in Leiden voor zo'n 100 kinderen om te schaatsen. Een aantal daarvan blijft hangen. Verder organiseert de club zomeractiviteiten zoals fietstochten en skeelerclinics. "Leden willen graag elk seizoen (lente, zomer, herfst, winter) gebruik maken van de club. En wij willen mensen duidelijk maken dat het seizoen niet ophoudt als het ijs eruit gaat", aldus Bocxe. "Zo proberen we ook in het dorp zichtbaar te zijn met onder meer een skeelerkar die kinderen de ruimte geeft om te skeeleren."

Clubliefde
Volgens initiatiefnemer Janmaat moet het NK Clubs ervoor zorgen dat de onderlinge strijd verenigingen moet stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Bovendien hoopt hij meer schaatsende jongeren te prikkelen en te enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. "De carrière van iedere topper begint bij een ijsclub", zegt Janmaat. "Maar weinig mensen weten van welke vereniging Sven Kramer of Ireen Wüst lid zijn. Clubliefde moet weer terugkomen; van de rijders tot de ijsmeesters en van de kantinemedewerkers tot de fans."

De voorzitter van de ijsclub uit Ter Aar stelt dat het 'clubgevoel' van groot belang is. "We proberen het clubgevoel te stimuleren. Zo verzamelen een aantal leden zich elke zondagochtend bij het clubgebouw om vanaf daar met z'n allen te fietsen. Ook heeft de club tijdens het OKT een busreis georganiseerd om clubgenoten Melissa Wijfje en Annouk van der Weijden aan te moedigen", aldus Bocxe, die blij is dat deze toppers geregeld bij de club langskomen. "Voor de jeugd is dat geweldig."

Julsing en Saris merken echter op dat de toppers van de vereniging snel uit beeld raken bij hun clubs. Julsing noemt als voorbeeld het podium van het KPN NK Allround bij de mannen die bijna uit allemaal IJVG'ers bestond. Marcel Bosker werd eerste voor Lex Dijkstra; Chris Huizinga eindigde net buiten het podium. "Maar niemand weet dat zij afkomstig zijn van onze club. Dat is jammer. Het zou dan ook mooi zijn als de kranten meer aandacht geven aan de clubs."

Alle drie de clubs zouden de eerste nationale titel graag winnen, maar dat is niet het voornaamste doel. "Het gaat er vooral om dat de deelnemers plezier hebben en ervan leren. Winnen zal heel moeilijk worden als je ziet welke clubs er allemaal meedoen."

Meer informatie over het NK Clubs vind je hier. Bekijk hier de voorlopige ranglijst.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan