Tickets
Shop
Nieuws 20 jul 2018

Eerste NK voor schaatsclubs: pro's en amateurs zij aan zij

Aanstormende talenten uit de regio én masters van het ijs kunnen dit jaar hun droom verwezenlijken in Thialf. Tijdens het eerste officieuze NK Clubs op zaterdag 6 oktober strijden professionals en amateurs zij aan zij om de titel Beste schaatsclub van Nederland.

Het nieuwe format is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd moet de verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting en meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. "De carrière van iedere topper begint bij een ijsclub", zegt Janmaat. "Maar weinigen weten van welke vereniging Sven Kramer of Ireen Wüst eigenlijk lid is. Clubliefde moet weer terugkomen; van de rijders tot de ijsmeesters en van de kantinemedewerkers tot de fans."

Zijn idee vond steun bij de KNSB en ijsstadion Thialf, dat een gaatje vrij maakte op de drukke wedstrijdkalender. Vanuit zijn rol als assistent-coach bij LottoNL-Jumbo kon Janmaat ook al in een vroeg stadium enkele toppers enthousiasmeren om zich op 6 oktober in de outfit te hijsen van de club waar ze feitelijk nog steeds staan ingeschreven. Irene Schouten en Jan Smeekens hebben hun deelname al toegezegd en de hoop is dat er meer zullen volgen. "Voor een junior moet het een geweldige ervaring zijn om samen met zijn of haar schaatsheld te strijden voor de titel."

Jaarlijks evenement
De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden afgelopen seizoen en de komende maanden op Nederlands ijs laten noteren. De optelsom van de beste rijders per categorie (junioren of senioren) leidt tot een rangschikking van clubs. Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren als bij de dames. Voor de junioren staan de 500, 1000 en 1500 meter op het programma, de senioren rijden ook een 3000 meter. Aan het einde van de dag kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.

De KNSB heeft de intentie uitgesproken om van het NK Clubs een jaarlijks evenement te maken. "Ieder initiatief wat de breedte- en topsport in de schaatssport bij elkaar brengt ondersteunen wij. We kijken uit naar de resultaten van dit evenement en werken samen met de initiatiefnemers aan een duurzame invulling", aldus technisch directeur Remy de Wit.

Klik hier voor meer informatie over het NK Clubs en de voorlopige selectiecriteria.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan