Tickets
Shop
Nieuws 15 sep 2018

Aanmoedigingsprijs voor Talent van het Jaar Xandra Velzeboer

Shorttrackster Xandra Velzeboer heeft vandaag als Talent van het Jaar 2017-2018 de aanmoedigingsprijs van de KNSB ontvangen. Uit handen van technisch directeur Remy de Wit kreeg ze tijdens een trainingswedstrijd in Thialf een cheque van 500 euro overhandigd.

Foto : Carl Mureau

Xandra Velzeboer (17) traint bij het RTC Midden in Utrecht. Als eerstejaars juniore B beleefde zij afgelopen winter een geweldig seizoen. Ze werd Nederlands kampioene junioren B, plaatste zich ook voor het NK senioren in Thialf, waar ze meteen een bronzen medaille won op de 500 meter. Aan het eind van het seizoen werd ze ook Europees juniorenkampioen in het Letse Ventspils.

Maar haar grootste prestatie was de bronzen medaille op de 500 meter bij het WK junioren in Polen. Velzeboer debuteerde als 16-jarige op dat WK en hoefde op de kortste afstand alleen twee meisjes voor zich te dulden die ook aan de Olympische Spelen in PyeongChang deelnamen.

"Ik vond het al heel leuk dat ik aan dat WK mee mocht doen", blikt ze terug. "Ik had mezelf geen enkele druk op gelegd, wilde vooral heel veel genieten. Dat ik meteen een medaille won, was wel een verrassing."

Shorttrackfamilie
Het talent uit Culemborg is een telg van een echte shortrackfamilie. Vader Marc Velzeboer nam in 1992 deel aan de Olympische Spelen van Albertville, samen met zijn zussen Monique en Simone. Dat Xandra zo goed schaatst, komt in zijn ogen slechts deels vanwege de genen. "Ze heeft vooral heel veel plezier in shorttrack, ze wordt er blij van en steekt er enorm veel energie in."

Velzeboer traint bij het RTC Midden in Utrecht. Van welke trainers ze het meest heeft opgestoken? "Wilma Boomstra, Niels Kerstholt en Bas van Weerden." De jonge shorttrackster weet sport en school goed te combineren. Ze zit in 6 vwo op het KWC in Culemborg en doet dus dit jaar eindexamen. "Dat gaat prima, ik krijg van school echt alle medewerking."

Dat Velzeboer door de KNSB tot het Talent van 2018 werd uitgeroepen, kwam na dat WK-brons niet helemaal als een verrassing. "Ik ben hier wel blij mee. Het is een bevestiging dat ik op de goede weg ben." Haar droom als shorttrackster? "Ik hoop mezelf elk jaar te verbeteren, zodat ik later aan WK's en de Olympische Spelen kan meedoen. En ja, dan wil ik daar ook graag medailles winnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan