Op de rode loper van ijsbaan De Uithof in Den Haag zijn vandaag de KNSB-jaarprijzen in het kunstrijden uitgereikt. De Sjoukje Dijkstra Trophy voor de Kunstrijder van het jaar 2017/2018 ging naar Kyarha van Tiel. De Joan Haanappel Aanmoedigingsprijs, voor het Talent van het Jaar, werd uitgereikt aan Lindsay van Zundert.

Van Tiel kreeg haar kristallen trofee uit handen van de naamgeefster, olympisch kampioene Sjoukje Kossmayer-Dijkstra. "Kyarha is na een jaar afwezigheid heel sterk teruggekomen. Ze werd elke wedstrijd beter. Daarom heeft ze de prijs verdiend", vertelt Kossmayer-Dijkstra.

Een zware rugblessure hield Van Tiel een jaar langs de kant. Na haar rentree debuteerde ze afgelopen seizoen op het EK Senioren en haalde ze een finaleplaats op het WK Junioren in Sofia. Dat ze tot Kunstrijdster van het Jaar werd gekroond, kwam voor de Rotterdamse als een aangename verrassing.

"Het is een mooie stimulans om nog harder te werken, nog beter te worden", zegt Van Tiel. "Want ook mijn doel is om ooit op de Olympische Spelen te staan." Van Tiel traint in het Belgische Liedekerke bij Kevin van der Perren en Jenna McCorkell. Ze is deze week in Den Haag voor het trainingskamp van de Stichting Kunstrijden Nederland.

Tijdens datzelfde kamp werd Lindsay van Zundert verrast met de Joan Haanappel Aanmoedigingsprijs, eveneens uitgereikt door de naamgeefster. De 13-jarige rijdster uit Etten-Leur werd onderscheiden, omdat ze in een sterk deelnemersveld het Nederlands Kampioenschap bij de Advanced Novice voor de tweede keer op rij won.

"Lindsay is echt een talent, ze is technisch veel gegroeid en laat zich niet van de wijs brengen", aldus Joan Haanappel. Ook de jonge Van Zundert traint in België, bij Ans Bockland in Wilrijk. Haar eerste kennismaking met kunstrijden was in de Efteling. "Dat wilde ze leren! Ze kreeg een proefles en was verkocht. Zo is ze erin gerold", vertelt oma Sonja Vervuren. "Deze prijs is een heel mooie steun in de rug voor Lindsay."