Tickets
Shop
Nieuws 20 okt 2018

Irene Schouten en Den Hertog winnen eerste KPN Marathon Cup in Amsterdam

Sjoerd den Hertog heeft op de Jaap Edenbaan in Amsterdam de eerste wedstrijd om de KPN Marathon Cup gewonnen. De rijder van Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms was de snelste van een negen man sterke kopgroep. In de sprint was hij Arjan Stroetinga te snel af, de Nieuw-Zeelander Peter Michael kwam als derde over de streep.

Foto : Soenar Chamid

Al vroeg in de wedstrijd over 125 ronden was het peloton bijna gehalveerd, omdat een omvangrijke kopgroep tevens de grootste groep bleek te zijn en een ronde voorsprong pakte. Uit dat gezelschap sprongen later negen man weg, die nog een ronde voorsprong pakten. Ze maakten er samen een keiharde strijd van. "Het was een echte slijtageslag", aldus Den Hertog.

Den Hertog, die vorige winter het klassement om de KPN Marathon Cup won, kon in de slotfase profiteren van een demarrage van Peter Michael, die voor het zusterteam van Okay rijdt. Hierdoor moest zijn grootste rivaal Arjan Stroetinga al vanaf 700 meter voor de finish de sprint aantrekken. "Ik kon daardoor even in zijn rug blijven, waarna ik hem op het laatste rechte stuk te pakken kreeg", aldus Den Hertog.

Foto : Soenar Chamid

Dames
Irene Schouten sprintte overtuigend naar de zege bij de vrouwen. Na tachtig ronden koers was de rijdster van Team Royal A-Ware in de massaspurt iedereen te snel af. Iris van der Stelt finishte als tweede en Bianca Bakker kwam als derde over de streep. Gedurende de wedstrijd werden er meerdere pogingen ondernomen om weg te komen bij het peloton, maar geen enkele was succesvol. Onder andere Speelman-Haak, Palet Vastgoedonderhoud, mkbasics.nl en Royal A-ware schoven pionnen naar voren.

"Het was een hele rustige wedstrijd", vatte Schouten het na afloop samen. "We hebben het een paar keer geprobeerd met groepjes, maar niemand kwam weg want het ging gewoon te langzaam." Een harde koers, waar Schouten op hoopte, werd het dus niet en in de finale hield Carien Kleibeuker het tempo hoog voor haar ploeggenote. "Als ze niet in een kopgroep met me naar de finish willen, dan maar een sprint."

De vrouwenwedstrijd werd twaalf ronden voor het einde stilgelegd vanwege een massale valpartij en daarna volgde een herstart. In de bocht gingen Kelly Schouten en Beau Wagemaker als eersten onderuit, waarna z'n twintig vrouwen op het ijs en in de boarding smakten. Jade van der Molen hield aan het incident een flinke snijwond aan de hand over, ondanks het dragen van het snijvaste handschoenen.

Beloften
De winst bij de beloften ging naar Ruud Slagter, in de eindsprint klopte hij Casper de Gier en Philip Due Schmidt uit Denemarken. Al vroeg in de wedstrijd gingen Leander van der Geest en Kees Heemskerk op avontuur. Het tweetal kreeg een halve baan voorsprong, maar werd na 25 rondjes weer bijgehaald. Vervolgens waagde Slagter zelf een poging. "Ik wilde het in ieder geval een keer proberen", vertelt de rijder uit Lutjebroek. Hij kreeg Casper de Gier en Tom Heijer mee en ook Mark van der Hulst en Due Schmidt sloten zich aan.

De vijf mannen werkten goed samen en dubbelde het peloton met nog een halve koers te gaan. "Ik ken die jongens van het inlineskaten dus weet hoe ze kunnen rijden. Toen we rond waren, dacht ik wel: hoe ga ik dit overleven?", lacht Slagter. "Ik zit eigenlijk nooit mee in een kopgroep." Zijn teamgenoten van Bauerfeind-AGU hielden het peloton onder controle en met nog zes ronden te gaan, sprintte de groep af. Vervolgens begon het pokerspel: het resterende vijftal keek naar elkaar in afwachting van wie het eerst zou gaan.

Het was uiteindelijk De Gier die de sprint inzette en ook als eerste de laatste bocht inging. Op de streep werd hij echter net voorbij gestoken door Slagter. "Ik had deze overwinning totaal niet verwacht", zegt Slagter. "Dit is mijn vijfde jaar bij de beloften en ik probeer al drie jaar de stap te maken richting Topdivisie. Deze zomer heb ik besloten om werk op de eerste plaats te zetten en ben aan de slag gegaan in het bloemkoolbedrijf van mijn familie. Vandaag heb ik van zeven tot twaalf uur gewerkt en daarna ben ik m'n bed weer ingedoken. En nu pak ik de winst!", klinkt het opgetogen.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan