Tickets
Shop
Nieuws 04 nov 2018

WCKT dag 3: Leerdam en Nuis sprinten naar zege op 1000 meter

Op de derde en laatste dag van het World Cup kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Kjeld Nuis de 1000 meter op zijn naam geschreven. De tweevoudig olympisch kampioen snelde naar een tijd van 1.07,95 en was daarmee net iets sneller dan ploeggenoot Thomas Krol (1.08,03). Kai Verbij werd derde in 1.08,24.

Foto : Sander Chamid

Naast Nuis, Krol en Verbij plaatsten ook Hein Otterspeer en Gijs Esders zich voor de World Cups. Voor Esders betekent dat zijn debuut in het World Cup-circuit, de rijder van het Gewest Fryslân wist zich nooit eerder voor een grote wedstrijd te plaatsen.

Jutta Leerdam was met 1.15,33 bij de dames het rapst op de kilometer. De 19-jarige sprintster van Team IKO hield Ireen Wüst en Letitia de Jong achter zich. Ook Jumborijdsters Antoinette de Jong en Joy Beune wisten een tijd van in de 1.15 neer te zetten en daarmee een wereldbekerticket veilig te stellen. Lotte van Beek en Sanneke de Neeling misten de boot.

Roest blijft winnen
Patrick Roest zorgde op de tien kilometer voor zijn derde overwinning. De 22-jarige rijder van Team Jumbo was met 12.47,89 veruit de snelste en kwam dicht in de buurt van het baanrecord van Sven Kramer (12.45,09).

Roest reed op het schema van 13.10, maar kwam er onderweg achter dat de rondjes makkelijk kwamen. Zijn tijd betekende de vijfde snelste tijd ooit gereden in Thialf. Ook Douwe de Vries reed een persoonlijk record. Hij snelde naar 12.56,71 en was daarmee een kleine acht seconden sneller dan zijn oude record. Jorrit Bergsma werd derde, Kars Jansman vierde en Simon Schouten vijfde.

Jouke Hoogeveen plaatste zich niet, maar reed met zijn eindtijd van 13.05,63 wel een wereldrecord voor masters. Een paar dagen eerder reed hij in een trainingswedstrijd in Heerenveen ook al het wereldrecord op de 5000 meter uit de boeken. 

Esmee Visser razendsnel
Esmee Visser won de 3000 meter in een waanzinnig snelle tijd. Ze kwam echter net tekort om het baanrecord van Martina Sablikova te breken. Achter Visser eindigden Antoinette de Jong en Melissa Wijfje op de plaatsen twee en drie. De drie dames reden alle drie een tijd binnen de zeven minuten. Visser reed lang op het schema van het baanrecord, maar moest in de laatste rondes het schema loslaten.

Wijfje reed opnieuw een persoonlijk record en veroverde haar derde World Cup-ticket in evenzoveel wedstrijden. Carien Kleibeuker en Reina Anema maakten de top-5 compleet en mogen ook de World Cups rijden. Irene Schouten stelde teleur en eindigde als negende.

Alles over het World Cup kwalificatietoernooi lees je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan