Na haar overtuigende zege op de 1500 meter heeft Antoinette de Jong ook op de 3000 meter haar slag geslagen. In de slotrit tegen Ireen Wüst nam ze na anderhalve ronde het initiatief en gaf haar voorsprong niet meer uit handen. Wüst eindigde in 4.04,13 uiteindelijk als vierde.

Met een tijd van 4.01,78 maakte De Jong in de laatste twee ronden het verschil ten opzichte van de nummer twee, Melissa Wijfje. Wijfje noteerde een knap persoonlijk record, Esmee Visser finishte als derde en trad buiten haar comfortzone door sneller dan ooit te openen. Na Wüst maakte de verrassende Reina Anema het rijtje compleet, met eveneens een persoonlijk record. Joy Beune, die van tevoren ook tot de kanshebbers gerekend werd, ging al in de tweede bocht onderuit. De selectiecommissie langebaan zal uiteindelijk besluiten wie het laatste ticket toegewezen krijgt.

De Jong was uiteraard in haar nopjes met haar zege. "Het was mooi dat ik tegen Ireen moest, want wij kunnen elkaar echt kapot maken. Dan wint de sterkste, en dat ben ik nu." Dat ze afgelopen week hard was blijven trainen stond haar overwinning niet in de weg. "Ik had graag nog wat meer 30'ers gereden, maar dat was niet nodig. Er zit zeker nog meer in, maar als het niet hoeft dan hoeft het niet."

1500 meter
Na zijn zege en baanrecord op de 5000 meter een dag eerder reed Patrick Roest op de 1500 meter wederom een persoonlijk record. De Jumbo-schaatser noteerde met 1.44,43 de zesde tijd ooit genoteerd op het ijs van Thialf. Daarmee bleef Roest Olympisch kampioen Kjeld Nuis (1.44,51) en een verrassende Douwe de Vries (1.46,06) voor. "Het gaat lekker de afgelopen weken. De 1500 meter was niet echt mijn doel, want normaal kom ik niet bij die jongens in de buurt, maar vandaag ging het zo makkelijk", vertelde hij.

Alle wereldbekertickets op de 1500 meter waren voor Team Jumbo. Thomas Krol en Sven Kramer werden respectievelijk vierde en vijfde.

Letitia de Jong won de 500 meter in 38,48 | Foto : Sander Chamid

500 meter
De 500 meter werd gewonnen door Letitia de Jong. In een tijd van 38,48 bleef ze net voor nummer twee, haar 19-jarige ploeggenote Jutta Leerdam. (38,51).

Naast Leerdam wisten ook jongelingen Femke Beuling (38,68) en misschien wel de grootste verrassing, Esmé Stollenga (38,89), een wereldbekerticket veilig te stellen. Janine Smit is ook weer van de partij, zij noteerde 38,82 en werd daarmee vierde. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.