Patrick Roest heeft vrijdagavond in een rechtstreeks duel het baanrecord van ploeggenoot Sven Kramer op de vijf kilometer verpulvert. Tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi zette hij in Thialf 6.08,98 op de klok, de twee na snelste tijd ooit op een laaglandbaan.

Dat Roest, die zijn baanrecord niet aan zag komen, in vorm is, bewees hij recent met een nieuw baanrecord op de drie kilometer, maar het gat dat hij vrijdagavond sloeg met de concurrentie was opvallend groot. Jorrit Bergsma en Sven Kramer noteerde respectievelijk 6.15 en 6.17. Naast hen plaatsten ook Douwe de Vries en Marcel Bosker zich voor de wereldbekerwedstrijden.

Foto : Soenar Chamid


1500 meter
De 1500 meter werd gewonnen door Antoinette de Jong. De Jumbo-rijdster verwees voormalig ploeggenote Ireen Wüst naar plaats twee. De Jong snelde op het ijs van Heerenveen naar een tijd van 1.55,41, een nieuw persoonlijk record op een laaglandbaan. "Technisch ging het echt heel goed, ik hield me aan mijn taak, maar dat het zó snel zou gaan had ik niet gedacht", luidt het.

Naast Wüst wisten ook Joy Beune, Melissa Wijfje en Lotte van Beek een wereldbekerticket veilig te stellen.

Foto : Soenar Chamid


500 meter
Kai Verbij heeft op het World Cup Kwalificatietoernooi de 500 meter op zijn naam geschreven. De sprinter was een duizendste sneller dan Jan Smeekens, die als tweede eindigde. Kjeld Nuis werd derde. "Ik mag niet klagen, maar als ik naar de tijden kijk ben ik toch een beetje bedroefd. In de training gaat het rapper", meldt Verbij ondanks zijn overwinning. "Het verschil met de tijden van vorig jaar zijn bij iedereen groot en dat kan verschillende redenen hebben, maar 35.0 valt me dan toch een beetje tegen."

Michel en Ronald Mulder reden de laatste rit tegen elkaar en eindigden als vierde en vijfde. Dai Dai Ntab viel net buiten de World Cup-tickets. Hij eindigde als zesde.

Klik hier voor de volledige uitslagen