Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2018

Top 7: Onoverdekte ijsbanen

In vroeger tijden werden schaatswedstrijden altijd in de openlucht verreden. In de vrieskou gingen de schaatsers de strijd aan met elkaar en met de elementen. Sinds de opening van de eerste overdekte ijsbanen in de jaren '80 verhuisde het schaatscircus steeds vaker naar binnen. Maar na het succesvol verlopen WK Allround afgelopen maart lijkt de ISU een ommezwaai te hebben gemaakt.

Foto : Soenar Chamid

Dit jaar worden twee grote internationale wedstrijden op een onoverdekte baan afgewerkt. Welke banen hebben nog meer een plekje veroverd in de schaatsgeschiedenis?

1. Bislett – Oslo
De baan met misschien wel de grootste historie om zich heen is het beroemde Bislett. Nergens was het publiek zo enthousiast als in Noorwegen. In het fameuze Bislett-stadion in Oslo stonden de toeschouwers haast óp de baan, zo dichtbij konden ze komen. In het gonzende stadion veroverde Ard Schenk in 1970 zijn eerste wereldtitel allround.

Hoewel er sinds 1988 geen schaatswedstrijden meer zijn verreden, zijn na het succes van het WK Allround in 2018 stemmen opgegaan om in 2022 het WK Allround naar Oslo te halen. Johann Olav Koss staat in ieder geval achter het initiatief, dus wie weet komt het er ooit van.

Rintje Ritsma keerde in 2017 met Ard Schenk terug naar Bislett voor een reportage van De Coolste Baan van Nederland.

2. Arena Ritten - Collalbo
In de Italiaanse bergen van het voornamelijk Duitstalige Zuid-Tirol ligt de ijsbaan van Collalbo (Klobenstein). Tijdens en voorafgaand aan het schaatsseizoen is het rustieke dorpje een goede uitvalsbasis voor schaatsploegen die een trainingskamp beleggen. De ijsbaan in Collalbo is op basis van baanrecords de snelste onoverdekte ijsbaan ter wereld en is in januari gastheer van het EK Allround & Sprint.  

De ijsbaan in de Alpen zit ook vol Nederlandse herinneringen. Sven Kramer behaalde er in 2007 zijn eerste Europese allroundtitel. Op datzelfde toernooi verspeelde Ireen Wüst juist een riante voorsprong van 14 seconden op de 5000 meter, waardoor Martina Sablikova er met de titel vandoor ging. Vier jaar later profiteerde Ivan Skobrev van de afwezigheid van Sven Kramer, Sablikova pakte haar derde titel op rij.

3. Városligeti Műjégpálya – Boedapest
Wat is er mooier dan een openlucht ijsbaan midden in de stad? In Boedapest is dat het geval. Met de Vajdahunyadburcht als decor is de ijsbaan een lust voor het oog en de vele sfeervolle foto's zullen veel mensen zijn bijgebleven. In het stadspark worden al sinds de negentiende eeuw schaatswedstrijden gehouden. Het laatste toernooi dateert toch al van zes jaar geleden, toen het EK Allround verreden in de Hongaarse hoofdstad verreden werd. Sven Kramer veroverde zijn vijfde titel, Martina Sablikova won voor de vierde keer het klassement. 

4. Medeo – Almaty
Gelegen op een hoogte van bijna 1700 meter boven zeeniveau is de baan in Medeo gemaakt voor snelle tijden. Met zijn gunstige ligging in de bergen konden de schaatsers bij goede omstandigheden de hele ronde de wind in de rug hebben. Er zijn dan ook heel wat wereldrecords gebroken op het ijs van de mythische baan in Medeo. 

Na een periode van verval is de baan enkele jaren terug grondig gerenoveerd en intussen wordt er weer volop geschaatst. De echt grote wedstrijden worden tegenwoordig echter in de gloednieuwe hal in de stad verreden en niet meer in de bergen op de baan van Medeo.

Erben Wennemars en Jeroen Stekelenburg maakten in 2015 voor de NOS een uitstapje naar de historische ijsbaan. Bekijk hier hun reportage. 

5. Ludwig Schwabl Stadion – Inzell
In de Duitse Alpen ligt het bij de Nederlandse schaatsers populaire schaatsdorp Inzell. In de jaren '60 raakte het dorp in opkomst als populaire bestemming voor schaatswedstrijden. Na enkele jaren van wedstrijden werd besloten tot de bouw van een ijsstadion aan de over van het meer. In 2005 werd voor het laatst een groot toernooi verreden in het oude stadion, voordat in 2009 begonnen werd met de bouw van een nieuwe, volledig overdekte ijsbaan.

Sinds 2011 weet men niet anders of Inzell heeft een prachtige overdekte ijsbaan. De Max Aicher Arena is in het voorseizoen door schaatsploegen een veelbezochte plaats voor trainingskampen. In de bergachtige omgeving bereiden ze zich in alle rust voor op de wedstrijden die komen gaan. De omgeving is daarnaast ook nog eens uitermate geschikt om een mooie fietstocht te maken. In februari 2019 is de nieuwe ijsbaan voor de tweede keer gastheer van de WK Afstanden.

6. Eisstadion Davos – Davos
In het oosten van Zwitserland ligt het bergplaatsje Davos, bekend van het skigebied en als kuuroord, maar in de schaatswereld toch vooral van die supersnelle ijsbaan. Tot 2016 was de natuurijsbaan van Davos nog geopend voor publiek. In dat jaar moest de beroemde baan om financiële redenen de deuren sluiten en kwam een einde aan een tijdperk.

Maar liefst 72 wereldrecords werden er verbroken op het Zwitserse ijs. Zo was Ard Schenk in Davos de eerste die onder de twee minuten dook op de 1500 meter. Zijn tijd van 1.58,7 bleef vijf jaar lang staan. De laatste recordtijd uit Davos dateert van 1992, toen Dan Jansen volop in voorbereiding was op de spelen van Albertville. Ondanks zijn recordtijd van 36,41 in Davos, lukte het hem niet. Pas op zijn laatste spelen in Lillehammer pakte hij toch die felbegeerde gouden medaille.

Ard Schenk in actie op de ijsbaan van Davos | Foto : Soenar Chamid

7. Circolo Pattinatori Piné – Baselga di Piné
Naast Collalbo heeft Italië nog een populaire ijsbaan waar teams en selecties vaak op trainingskamp gaan. De ijsbaan in Baselga staat dan ook bekend om zijn snelle ijs. De laatste grote internationale wedstrijd dateert echter alweer van 2008, toen de 5000 meter bij de mannen gestaakt moest worden vanwege de weersomstandigheden.

Voor Rintje Ritsma herbergt Baselga nog goede herinneringen. In 1995 greep hij er zijn eerste wereldtitel Allround, door Keiji Shirahata en Roberto Sighel achter zich te houden. Het was de eerste titel van de Beer van Lemmer, die zich in zijn carrière vier keer tot wereldkampioen en zes keer tot Europees kampioen zou kronen. 

Aan welke onoverdekte ijsbaan heb jij goede herinneringen? Laat het ons weten!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan