Op de eerste dag van het NK Baan/Weg in Heerde werde de nationale titels op de 500 meter, afvalkoers (junioren en senioren) en puntenkoers (jeugd en kadetten) verdeeld.

500 meter
De mannen maakten er een spectaculaire finale van. Bij de start nam Michel Mulder meteen het heft in handen. Hij had enkele ronden de koppositie, maar in de laatste meters werd hij nog voorbijgestreefd door Kay Schipper, die dolblij de finish passeerde. Michel hield op de streef broer Ronald nipt voor. Gerrie van Lingen viel net buiten de boot. Hij eindigde als vierde.

Marijke Groenewoud wist bij de dames haar eerste nationale titel bij de senioren te veroveren op de piste. De jonge Friezin kwam weliswaar als tweede over de finish, maar Elisa Dul werd na afloop van de race gediskwalificeerd wegens het afhouden van Groenewoud. Danielle Ootes kreeg uiteindelijk het zilver, het brons ging naar Tricia van der Weide.

Foto : Neeke Smit

Bij de junioren zegevierden Janno Botman en Marit van Beijnum. Van Beijnum had, zoals in al haar ritten, een razendsnelle start. Ronde na ronde zag ze Anna van den Bos dichterbij komen, maar zij kwam uiteindelijk net tekort voor het goud. Lianne van Loon hield daarachter Debby Behr van het brons af. Botman behaalde op overtuigende wijze de nationale titel. Hij hield Merijn Scheperkamp en Glenn Nijenhuis achter zich.

Bij de jeugd gingen de titels naar Gijs Kamp en Ramona Westerhuis en bij de kadetten wonnen Jenning de Boo en Yasmine Bouaziz. 

Afvalkoers
De eerste NK-dag werd door de senioren en junioren afgesloten met de afvalkoers over vijftien kilometer. Het sterke damespeloton werd al vroeg in de wedstrijd getroffen door een valpartij, waarna Elma de Vries en Elisa Dul een eerste ontsnappingspoging waagden. Nadat het peloton weer bij elkaar kwam, ontstonden er drie groepen. Marieke Driesprong zag haar kans schoon en ging in haar eentje op avontuur. Actie in het peloton bleef uit en Driesprong vond op driekwart ronde voorsprong aansluiting bij de achterblijvers.

Aansluiten bij het peloton lukte echter niet, de ontsnapping had veel energie gekost en het peloton zette aan. Driesprong was met negentien ronden op de klok als smaakmaker van de wedstrijd, wel de eerste rijdster die het veld moest ruimen. Bianca Roosenboom, Marijke Groenewoud, Elsemieke van Maaren, Beau Wagemaker en Elma de Vries wisten de finale te bereiken. De sprint om de titel werd gewonnen door Groenewoud, die daarmee haar tweede gouden plak van de dag pakt. Van Maaren pakte het zilver, Roosenboom het brons. 

Driesprong op ontsnapping | Foto : Glenn Wassenbergh

Bij de heren reed een ijzersterke blauwe 'Kwakzalver'-trein gezamenlijk naar de overwinning voor Luc ter Haar. Ondanks serieuze bemoeienis van LottoNL-Jumbo's Chris Huizinga en Crispijn Ariëns wisten zijn teamgenoten Louis Hollaar en Gary Hekman de slotfase van de wedstrijd het kopwerk op zich te nemen, terwijl ze Ter Haar in een ideale positie voor de eindsprint afleverde, waar hij succesvol gebruik van maakte. Hekman (tweede) wist Ariëns (derde) in de sprint voor te blijven. 

Bij de junioren reed Jordy van Workum met een enorme voorsprong op de nationale titel af, een paar ronden voor het einde liet hij het peloton ver achter zich. De sprint om het zilver werd gewonnen door Harm Visser, voor Teun de Wit. Bij de junioren dames ging de titel naar Anna van de Bos, die Bente Kerkhoff in de slotronde voorbijreed. Maaike Verweij pakte brons. 

Puntenkoers
Voor jongste deelnemers stond een puntenkoers op het programma. Bij de jeugd reed Ramona Westerhuis in de race over vijf kilometer naar de overwinning. Laura Qualm en Evelien Vijn maakten het podium compleet. Bij de jongens ging de titel naar Ruben Ligtenberg, voor Christian Haasjes en Gert Jan van Diepen. 

De kadetten reden een koers over drie kilometer. Bij de meisjes ging het goud naar Janne Berkhout, zilver naar Sanne Oosterwijk en brons naar Sophie Kraaijeveld. Timo Lamme won bij de jongens, voor Stijn van de Bunt en Udo van der Wier. 

Foto's van de dag