Tickets
Shop
Nieuws 31 mei 2018

Marianne St-Gelais en Charlotte Gilmartin stoppen met shorttrack

Twee routiniers hebben afscheid genomen van het shorttrack. De Canadese Marianne St-Gelais kondigde woensdag haar sportieve pensioen aan. Charlotte Gilmartin uit Groot-Brittannië hing een week geleden haar schaatsen aan de wilgen.

Foto : Soenar Chamid

De 28-jarige St-Gelais maakte sinds het seizoen 2007/2008 deel uit van de Canadese selectie. Ze won drie keer een zilveren medaille op de Olympische Spelen. In 2010 voor eigen publiek in Vancouver veroverde ze, op haar verjaardag, een zilveren plak op de 500 meter en werd ze tweede op de relay. Vier jaar later in Sotsji won ze wederom zilver op de aflossing. Op het WK in 2016 en 2017 werd ze tweede in het eindklassement.

"Voor mijn gevoel ben ik aan het einde van de weg gekomen en drie Spelen zijn genoeg voor mij", vertelt St-Gelais. "De laatste paar seizoenen heb ik mijn beste prestaties neergezet. Met de ervaring die ik had opgedaan en de races die ik de afgelopen jaren had afgelegd, waren mijn prestatiedoelen gericht op het 'nu'." St-Gelais gaat nu aan de slag in de mediawereld.

De Britse Gilmartin (28) zette vorige week een punt achter haar schaatscarrière. Op 12-jarige leeftijd werd haar talent gespot tijdens een schaatsverjaardagfeestje. Drie jaar later werd ze onderdeel van de nationale selectie. In 2016 veroverde Gilmartin EK-zilver op de 3000 meter superfinale en werd ze tweede in het algemeen klassement. Een jaar later pakte ze brons op de 500 meter.

De rijdster uit Redditch stond twee keer op de Olympische Spelen. In PyeongChang drong ze door tot de halve finale op de 1500 meter maar een valpartij maakte een einde aan haar ambities voor een olympische medaille. Ze schudde de teleurstelling een maand later van haar af door het Britse kampioenschap op haar naam te zetten.

"Dit is het juiste moment voor mij om met pensioen te gaan", meent Gilmartin. "Ik stop op een hoogtepunt na het winnen van de nationale titel en kijk uit naar het volgende hoofdstuk in mijn leven." Begin mei stapte ze in het huwelijksbootje met Ian Upcott. "Ik wil zeker dicht bij de sport blijven waar ik van hou. Het heeft mij zoveel mogelijkheden, vaardigheden en plezier gegeven. Ik hoop dat de sport blijft groeien en meer jonge meisjes betrokken raken."

Martina Valcepina, Rianne de Vries en Charlotte Gilmartin op het podium na de 500 meter op het EK in 2017 | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan