Tickets
Shop
Nieuws 19 mrt 2018

Opgeluchte Knegt: 'Geluk zat één keer aan mijn zijde'

Op de laatste dag van het WK in Montréal zat het Sjinkie Knegt dan eindelijk een keer mee. De 28-jarige Fries werd met enig geluk toegewezen tot de finale van de 1000 meter en in die finale veroverde hij het brons. "Dit was een zwaarbevochten medaille."

Knegt, die in de kwartfinale als tijdsnelste de halve finale bereikte, kwam in de halve finale al snel achterop te liggen. Hij stak veel moeite om tussen de twee Chinezen te komen, zodat ze hem niet konden blokken. Met nog één ronde te gaan ondernam de Fries een ultieme poging om op positie twee te komen. Dat slaagde ook, maar uit het niets kwam de Zuid-Koreaan Dae Heon Hwang eroverheen.

"Die was ik totaal vergeten, dat was stom van me", aldus een zelfkritische Knegt, die daardoor als derde de streep passeerde en het dus zou moeten doen met de B-finale. Tot zijn verbazing werd de Chinees Ziwei Ren vanwege contact met Knegt een straf opgelegd, waardoor Knegt alsnog werd toegevoegd aan de finale. "Ik had vandaag één keer het geluk aan mijn zijde wat ik het hele seizoen nog niet heb gehad", aldus de Bantegaster.

Dan de finale. Knegt weet als geen ander dat er in een eindstrijd van alles kan gebeuren. "Ik zeg altijd tegen mezelf: als je de finale haalt, moet je gewoon een medaille pakken. Anders ben je een pannenkoek", aldus Knegt op zijn Knegts. Hij startte op de vijfde plek, de meest ongunstige plek. Zijn plan was om met nog vier ronden te gaan de aanval in te zetten, maar op het moment dat hij dat dacht, zochten de Koreanen de aanval.

"En dan is het wachten op fouten", vervolgt de vice-olympisch kampioen op de 1500 meter. Die kwamen er ook, onder meer van Samuel Girard, die de Zuid-Koreaan Hwang onderuit haalde. "Ik had nog zilver kunnen pakken als ik Lim net voor was gebleven, maar ik moet blij zijn met brons", sprak Knegt tevreden.

Het was alweer zijn twaalfde WK-medaille en zijn vijfde individuele WK-medaille op een afstand. Toch ging het allemaal niet vanzelf op dit WK in Canada. Vrijdag werd hij op de 500 meter door de scheidsrechter eruit geknikkerd, terwijl hij op de 1500 meter niet verder kwam dan een vierde plek in de B-finale. "Als het steeds net niet lukt, gaat dat wel in je hoofd zitten. Maar ik denk dat ik het goed opzij heb kunnen zetten met dit resultaat."

Op de vraag of vermoeidheid het probleem was, was Knegt duidelijk. "Ik had echt goed getraind in Heerenveen en in Montréal en ik was vol vertrouwen dat het hier dus ook goed zou gaan. Als dat dan niet lukt, is dat ontzettend balen. En als je dan het hele weekend een beetje achter de feiten aanloopt, mag je best trots zijn met bronzen medaille. Toch weer een medaille."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan