Tickets
Shop
Nieuws 18 mrt 2018

WK Shorttrack: Relayvrouwen pakken zilver, Knegt brons op 1000 meter

Op de derde en laatste dag van het WK Shorttrack heeft Nederland twee medailles gewonnen. Sjinkie Knegt greep op de 1000 meter een bronzen medaille achter Charles Hamelin en Hyo Jun Lim, de relayvrouwen veroverden het zilver.

Relay
De oranjevrouwen (Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof) behaalden een fraaie zilveren medaille op de relay. Zuid-Korea was een maatje te groot, maar Nederland hield het sterke Canada en Italië knap achter zich. Van Ruijven hield in de laatste bocht de deur dicht voor Marianne St. Gelais, die haar afscheid opluisterde met een bronzen medaille.

Voor de Nederlandse relaymannen verliep de finale een stuk minder succesvol. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Adwin Snellink begonnen uitstekend. Knegt schoof al snel op van de vierde naar de tweede plek, maar door een foute wissel belandde Nederland weer op de vierde plek. Knegt moest in de laatste rondes een groot gat dichten, maar dat bleek niet meer te lukken, waardoor Nederland het moest doen met een vierde plek.

Finale 1000 meter
Knegt, die na de halve finale werd toegevoegd aan de finale wegens een straf van Ziwei Ren, begon op de vijfde en laatste plek. Hij bleef rustig wachten op een fout van zijn concurrenten en die kwam er ook. Samuel Girard ging de fout in, terwijl Dae Heon Hwang viel. Knegt kon zo oprukken naar de derde plek en die hield hij vast. Het is zijn derde WK-medaille op de 1000 meter. Bij de superfinale kon Knegt geen potten breken; hij eindigde uiteindelijk achtste in het klassement.

In de B-finale op de 1000 meter bij de vrouwen eindigde Yara van Kerkhof als vierde. Zij pakte daardoor wederom één puntje voor het klassement, maar dat is niet voldoende voor een plek in de superfinale. Zo eindigden de Nederlandse vrouwen zonder individuele medaille. 

Halve finale 1000 meter
Knegt had het wederom niet makkelijk in zijn heat. De Fries was in gevecht met de Chinees Ziwei Ren om de tweede plek, maar wegens een botsing verloren beide rijders snelheid. Ren werd hiervoor bestraft en Knegt kreeg vervolgens een advanced naar de finale. Het zit hem dus een keer mee dit toernooi.

Van Kerkhof startte goed in haar halve finale. Ze nam de tweede plek bij de start en hield die een aantal rondes vast. Op het moment dat Sofia Prosvirnova Suk Hee Shim en versnelden, kon Van Kerkhof het niet meer bijbenen. Ze eindigde nog wel als derde en stelde een ticket voor de B-finale veilig.

Kwartfinale 1000 meter
Sjinkie Knegt had een zware heat met Charles Hamelin en Samuel Girard. Hij streed met Girard om de tweede plek, maar het werd de Canadees die die strijd won. Wel mocht Knegt als tijdsnelste door naar de halve finale. Itzhak de Laat stapte in zijn kwartfinale opnieuw op een blokje, waardoor hij viel en zich niet plaatste voor de halve finale. Vrijdag overkwam hem dat ook al op de 500 meter. 

Suzanne Schulting wilde zich graag laten zien op haar 1000 meter, de afstand waar ze olympisch kampioen op werd. In het slot van de race probeerde ze de aanval te zoeken, maar ze kwam in contact met landgenote Yara van Kerkhof, waardoor Schulting zichzelf uitschakelde. Vervolgens werd ze ook nog bestraft door de scheidsrechters. Van Kerkhof eindigde als derde en ging als tijdsnelste door. 

Lara van Ruijven kon het op de 1000 meter ook niet bolwerken. De Zuid-Hollandse kwam al snel in de verdrukking en verloor daardoor de aansluiting met de voorste twee. Het gat dichtrijden kostte haar te veel energie en daardoor eindigde ze niet bij de beste twee.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan