Tickets
Shop
Nieuws 07 jul 2018

Wereldkampioen Swings: 'Heb de juiste vriendin, familie en vrienden'

Na zijn zilveren race op de olympische mass start in Pyeonchang wilde Bart Swings na het ophalen van zijn medaille maar één ding: zo snel mogelijk bellen met vriendin Annelyn. Vrijdagavond stond ze wél live langs de baan in Arnhem toen de Belg op wieltjes naar de wereldtitel op de afvalkoers reed, met de kleuren van de Belgische vlag op haar wang.

Foto : Eline Hooghiemstra

"Ze is vandaag om vijf uur hierheen komen rijden. Het is de eerste dag dat ze erbij is, en meteen goud", glundert de man uit Leuven. "Het is heel leuk om dit samen te vieren. Zij maakt een groot deel uit van dit succes."

Ook de familie en vrienden van Swings staan fanatiek langs het parcours in Arnhem. "Ze zijn allemaal heel belangrijk voor me. Als topsporter staat heel veel in het teken van jouw leven, om alles voor mij zo ideaal mogelijk te maken. Ik heb de juiste vriendin, de juiste familie en de juiste vrienden die mij altijd steunen, want het is echt niet altijd makkelijk."

En makkelijk was het ook de afgelopen week niet altijd voor Swings, die zijn zinnen had gezet op een wereldtitel. Hij greep er ondanks twee mooie bronzen en een zilveren medaille steeds nét naast. Positief blijven is dan niet altijd even eenvoudig, vertelt hij. "Je weet dat er nog maar een paar wedstrijden te rijden zijn en het niveau is heel hoog. Fysiek zit het goed, maar het moet nog wel op zijn plaats vallen."

Tijdens de volgens Swings 'nerveuze afvalkoers', gebeurde het vrijdagavond dan eindelijk. Na een chaotische aanloop naar de finale, met daarin een valpartij, snelde hij met een sterke slotronde als eerste de finishlijn over. "Ik heb steeds geprobeerd om bij de eerste vijf te blijven, want voor je het weet lig je achterin. Zeker de laatste twaalf ronden wilde ik niet aan het toeval overlaten. Ik ben heel blij dat het gelukt is."

Tip top
Dat het WK in Nederland wordt gehouden zorgt er niet alleen voor dat Swings zijn trouwe supporters mee kon brengen, maar ook voor een 'tip top organisatie', vertelt hij. "Het verschil met China is heel groot, daar is het lang niet zo goed geregeld. Dit is heel aangenaam."

Voor Swings rest nu alleen nog de marathonkoers van zondagmiddag, waar hij de titel die hij in 2012 al eens won opnieuw probeert te veroveren. "Het is een van de mooiste titels die er bestaat. Mijn familie blijft hier, dus zij zullen er hoop ik net zoveel zin in hebben als ik."

Klik hier voor alles over het WK Inline-skaten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan