Ingmar Berga moest lang wachten op zijn WK-optreden, pas op de slotdag mocht hij koersen. Na een prachtige ontsnapping miste hij in de eindsprint net het podium. Een dag na zijn vijfde plek op de marathon blikt hij met schaatsen.nl terug op de race.

"Na de wedstrijd zit je nog vol met adrenaline, dus vandaag baal ik eigenlijk nog iets meer dan gisteren", begint Berga, die naast zijn teleurstelling toch ook wel trots kan zijn op zijn klassering. "Vijfde op een WK is natuurlijk helemaal niet slecht, maar dit was een kopgroep waar ik een podiumplaats had kunnen pakken. Dat is wel zuur."

Al vroeg in de koers ontstond een kopgroep waarin maar liefst vier Nederlanders zaten. "We wilden zuinig meekomen door niet zelf te demarreren, maar mee te springen", legt Berga uit. Het peloton was echter nog scherp en de kopgroep werd teruggehaald. De tweede kopgroep bleef erna wel weg, met naast Berga onder meer Felix Rijhnen, Jorge Balanos, Jason Suttels, Timothy Loubineaud, Fu-Shiuan Ko, Matteo Barison, Philip Due Schmidt, Santiago Roumec en Tomas Bohumsky.

Ontsnappen
Waar Berga het normaal gesproken moet hebben van een gaatje slaan, merkte hij al snel dat het er op het zware parcours in Arnhem niet inzat. "We moesten veel klimmen en het rechte stuk voor de finish waaide het heel hard. Verder wegkomen dan een meter of vier zat er niet in. Het was niet mogelijk om het verschil te maken."

Dan maar vol voor de sprint, dacht Berga die zijn kansen schoon zag. "Ik zat namelijk ook weer niet met de allergevaarlijkste mannen in de kopgroep. Geen Bart Swings of zo. Dat Felix Rijhnen nog zo'n sprint zou neerzetten had ik niet verwacht. Als ik een goede dag had gehad denk ik niet dat ik bang had hoeven zijn."

Foto : Eline Hooghiemstra

Maar geen goede dag dus? "Nou, op een WK moet je écht top zijn. Ik was goed, maar had net niets extra's om de sprint af te maken of te demarreren. Dan hoop je nog wel dat het jouw kant opvalt in de sprint, maar dit is wat het is. Ik heb niks fout gedaan, maar had net niet de benen die je wilt hebben."

Toch heeft Berga ook genoten van de wedstrijd dwars door het centrum van Arnhem. "Voor eigen publiek rijden is natuurlijk het allermooiste. Het WK is supergoed georganiseerd, dat vonden de andere landen ook, en daar mogen we best trots op zijn."

Vakantie
Na de marathon van Otterlo neemt Berga volgende week twee weken vakantie. Of, vakantie? Het trainen gaat gewoon door in Italië, waar hij met zijn gezin zijn schoonouders bezoekt. Er komt deze zomer namelijk nog een belangrijke wedstrijd aan: het EK Marathon in augustus. "Daar kunnen we hopelijk revanche nemen. We staan er met dezelfde mensen en met een sterke ploeg. En het deelnemersveld is kleiner."

"Je staat er wel weer vandaag", besluit hij mijmerend over de vijfde stek. "Dan moet je er ook niet te lang over gaan zitten nadenken."

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 10 jul 2018 om 18:06