Op de eerste dag van het WK Inline-skaten was het meteen raak voor Jason Suttels. De Belg reed op de punten/afvalkoers naar het goud bij de junioren. Nadat hij de rest van zijn toernooi naar eigen zeggen 'een beetje verprutst' had, reed hij op de slotdag opnieuw naar eremetaal: brons op de marathon.

Op de koers over 42 kilometer ging de 17-jarige Suttels brutaal de strijd aan met de senioren heren. Tijdens het WK wordt namelijk geen aparte marathon verreden voor junioren, maar ze mogen wel van start tussen hun oudere collega's. "Ik had toch niets te verliezen, dus ik moest meegaan met de ontsnapping. Als het niet zou lukken is dat ook niet erg omdat ik nog junior ben, maar ik heb het gelukkig kunnen uithouden."

Hij bracht het overgrote deel van de race door in een kopgroep, omringd door mannen als Felix Rhijnen, Jorge Bolanos, Timothy Loubineaud en Ingmar Berga. Dat weerhield de jongeling er echter niet van om de kop te nemen en aan te vallen. "Het was eigenlijk mijn bedoeling om de wat zwakkere rijders eraf te krijgen, maar dat lukte niet echt. Na elke 200 meter op kop nam ik steeds weer een paar kilometer tijd om uit te rusten."

Foto : Eline Hooghiemstra

Suttels hield daardoor zelfs nog wat over voor de eindsprint, die hij achterin de kopgroep aan ging. In de laatste meters snelde hij maar liefst zes man voorbij. "Ik was wel bang dat ze me in de eindsprint opzij zouden zetten omdat ik zo klein ben, maar ik voelde dat ik veel sneller was. Dit is echt een perfect einde van het WK voor mij. Het is een heel speciaal gevoel om tussen de senioren op het podium te mogen staan."

Swings
Of er vooraf eigenlijk een strijdplan klaarlag om kopman Bart Swings naar de wereldtitel te helpen? "Ja. Als er een kans was gekomen dan had ik sowieso alles voor Bart gedaan. Daar zou ik het brons voor hebben afgegeven, maar hij kwam er helaas niet bij." Dat Suttels zichzelf wel heeft kunnen meten met de wereldtop vindt hij heel bijzonder. "Ik ga me nu vol focussen op de top tien van de marathon in Berlijn", luidt het ambitieus. 

Suttels werd tijdens het WK live gesupport door zijn vader, terwijl moeder thuis meekeek op de livestream. Zijn coach Wannes Praet was er juist precies op de marathondag niet bij. "Hij moest op vakantie, dus ik ga hem zo zeker even bellen." Hoe de medaille daarna gevierd gaat worden? "Een straffe afterparty hoop ik. Ik mag nu wel even losgaan!"

Lees hier alles over het WK Inline-skaten.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 09 jul om 15:58