Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2018

Viktor An geschorst voor Winterspelen

Viktor An (32), zesvoudig winnaar van olympisch goud, is geschorst voor deelname aan de Winterspelen van PyeongChang. Dat meldt het Russische persbureau Tass.

Foto : Soenar Chamid

Een reden werd niet direct gegeven. Ook teamgenoten Denis Ajrapetjan en Vladimir Grigorev zijn uitgesloten van deelname aan de Spelen. An heeft sinds 2011 de Russische nationaliteit. Hij is geboren Zuid-Koreaan. Voor dat land veroverde An in Turijn 2006 drie keer goud en eenmaal brons. An won met Rusland bij Sotsji 2014 goud op de 500 meter, 1000 meter en op de aflossing.

De naam van de meervoudig wereldkampioen shorttrack komt ook voor in de rapporten van WADA-onderzoeker Richard McLaren. In het grote onderzoek van het wereldantidopingbureau naar staatsgestuurd dopinggebruik door Russische sporters stelde McLaren dat "de Russen de sport de afgelopen vijf jaar hebben gegijzeld."

Het IOC schorste in december het Russisch Olympisch Comité. Alleen Russische sporters met een dopingvrij verleden mogen onder strikte voorwaarden en onder de olympische vlag deelnemen aan de Winterspelen in Zuid-Korea.

Toch gaan op zijn vroegst pas op zaterdag 27 januari officieel koppen rollen. Dan zal namelijk gepubliceerd worden welke Russen naar de Spelen mogen, en wie er thuis moeten blijven. 

Het is al wel duidelijk dat van de vijfhonderd Russische sporters die werden opgegeven voor de Spelen in PyeongChang er 111 zijn weggestreept door het 'Invitation Review Panel' van het IOC. Onder anderen Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov zouden daardoor deelname aan de Spelen kunnen mislopen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan