De Nederlandse shorttrackequipe is de EK Shorttrack prima begonnen. Titelfavorieten Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting overleefden op alle drie de afstanden de heats eenvoudig. Daan Breeuwsma en Yara van Kerkhof misten allebei op één afstand de volgende ronde.

Knegt, die afgelopen weekend bij de NK door een liesblessure uitstapte, won al zijn heats gemakkelijk. "Ik heb vandaag drie mooie tempo's gereden." Ook De Laat, die zijn eerste individuele kampioenschap rijdt, kende geen problemen in de heats. Breeuwsma kwam op de 1500 meter ten val. Hij kreeg een klein duwtje van een Bosniër en raakte daardoor uit balans. "Het was 50/50, maar ik had gewoon niet te dicht op hem moeten zitten", is Breeuwsma eerlijk.

Omdat het een twijfelgeval was, diende hij geen protest in. Bovendien is de 1500 meter zijn minst favoriete afstand. "Het is jammer, maar ik kan me nu volledig focussen op de 500, 1000 meter en de relay. Aspiraties voor het klassement had ik niet, dus de uitschakeling voelt niet als een grote teleurstelling."

Bij de vrouwen werd Suzanne Schulting nog niet echt getest. De 20-jarige Friezin won al haar heats overtuigend. Ook Lara van Ruijven kwam zonder problemen uit de heats. Zij won haar rit in de 500 en 1500 meter en werd tweede op de 1000 meter. Yara van Kerkhof kreeg op de 1000 meter een straf, waardoor de Nederlands kampioene het op zaterdag en zondag moet doen met de 500 en 1500 meter.

Ook beide relayteams plaatsten zich met speels gemak voor de halve finale. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors en Rianne de Vries wonnen hun heat met ruime voorsprong op de nummer twee Duitsland. De mannen, met Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser, versloegen Frankrijk nipt in hun heat. De halve finale van de relay staat zaterdag op het programma, de finale zondag.

Bekijk hier alle uitslagen van de heats.