Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2018

Het weer in februari: In het begin vrij koud

Op ‘the day after’ na bijna de zachtste januaridag ooit, met in De Bilt een maximumtemperatuur van zelfs 14,4 graden, kijken we of er eventueel nog een koudere fase op het winterprogramma staat. Nog steeds is het verzamelde koudegetal (tot 25 januari) te De Bilt een half en dat is belachelijk laag voor een Nederlandse winter. Koudegetallen van 100, 200 en een enkele uitschieter tot bijna 350 punten noemen we al helemaal niet meer.

De kans op ooit nog eens een seizoen met ‘n koudegetal van 75 tot 100 is al bijzonder klein geworden in het huidige opgewarmde en steeds vaker antiwinterse klimaat. Waarschijnlijk moeten we regelmatig genoegen gaan nemen met 20-30 punten per winter de komende jaren. De kans is levensgroot dat tenminste zeven of acht van de tien komende winters te zacht gaan verlopen. Wellicht een apert doemscenario, maar het benadert zeker de harde realiteit!  

Enkele nagenoeg droge dagen
Op vrijdag en zaterdag (wellicht ook op de zondag deels nog) is het overwegend droog en duidelijk koeler dan de afgelopen reeks zeer zachte dagen. Tijdens de nachten kan het (mits het overtuigend uitklaart) wat meer afkoelen met minima tot ongeveer 2-3 graden boven nul lokaal.

Nog steeds is het vigerende stromingspatroon) aanlandig, dus met een zuidwestelijke -of westelijke component. Veel vochtvelden vanaf de Noordzee, enkele buien, of periodiek overtrekkende regengebieden bepalen het alleszins milde weerbeeld ook gedurende de gehele volgende week.

Tot begin februari komt daar eigenlijk geen verandering in. Soms trekken de hogedrukgebieden met de spil voornamelijk ten zuiden van ons land, aan het langste eind. Dan overheersen de droge perioden gedurende twee etmalen. Vervolgens reikt een vervelende oceaanstoring dan weer tot aan onze landsgrenzen die onvermijdelijk weer eens regen bezorgt. De bodems zijn veelal verzadigd. 

Vorig jaar hadden we nota bene een relatief koude winterepisode rond deze tijd en kon er in een deel van ’t land riant worden geschaatst op weliswaar dun natuurijs. Voor de eerste week van sprokkelmaand februari zijn er gerede aanwijzingen dat het op z’n minst wat kan afkoelen in ’t land.

Een wat koudere trend later
De twee hoofdweermodellen kwamen ook op donderdag 25 januari met een toenemend aantal koude(re) oplossingen voor de eerste februariweek. Deze koudere variaties zijn vooralsnog niet in meerderheid dus enige reserve met betrekking tot uitspraken omtrent winterweer is op z’n plaats.

Het onvolprezen Amerikaanse weermodel kwam zelfs met een mammoethogedrukgebied boven Scandinavië. De luchtdruk werd er ingetekend tot pakweg 1065 millibar hetgeen bijzonder hoog is.
Dat was evenwel de schets voor 9-10 februari aanstaande, dus nog zo’n twee weken in de toekomst.

Juist dit soort hogedrukgebieden zijn zo wenselijk op middellange termijn om wellicht met pijn en moeite nog een deel transportkou te genereren richting de Lage Landen. Eerst dan geraken we in de bijna luxe positie (tegenwoordig) dat er misschien nog net een week koud weer kan worden uitgeperst met een leuk ijsvloertje van dien.

Toch moeten we een echte winterse verrassing niet uitsluiten tussen 5 en 15 februari. Niet zelden zagen we tijdens uitgesproken zachte winters ineens de omslag naar onvervalst winterweer in de eerste februarifase. Dus al met al is het onzinnig om de winter van 2017-2018 nu al op te geven. Met nog ruim zes weken te gaan is er nog van alles mogelijk op het grillige weerfront.

Bijschrift: We zien hier de temperatuurgrafiek tot 10 februari aanstaande waarbij het opvalt temidden van het soms wat chaotisch verlopende lijnenspel, dat de trend duidelijk dalend is. We zien ook enkele 'diepvrieslijntjes' op het einde. Een lichte spanning doemt geleidelijk op bij de schaatsliefhebber. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan