Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2018

125 jaar IJsclub Voorwaarts Katwijk: Voor Spek en Bonen

Rond 1900 telt Katwijk ongeveer 7000 inwoners. In de strenge winters wordt er niet gevist, tuinbouwbedrijven liggen stil en de werknemers worden naar huis gestuurd. Van loon doorbetalen heeft nog nooit iemand gehoord. Koude, ondervoeding en de daaruit voortvloeide gebrekziekten eisen hun slachtoffers.

Het zijn vooral de gegoede burgers uit het Zee- en Rijndorp die besluiten om in 1893 een ijsclub op te richten. Hoofddoel is het verschaffen van werk aan werklozen door ze een ijsbaan te laten aanleggen en onderhouden. De wedstrijden zijn een vorm van voedselverstrekking. Er wordt letterlijk geschaatst voor spek en bonen.

In het jubileumboek 'Voor Spek en Bonen' beschrijft oud-voorzitter Gerard van Beelen in woord en beeld de 125-jarige geschiedenis van de IJsclub Voorwaarts, die zo nauw is verbonden met de ontwikkeling van de beide Katwijken. De verhalen worden afgewisseld met prachtig fotomateriaal: schaatsen op de Oude Rijn, schaatsen op de Berghaven met zich de zeeschepen aan de kant, schaatsen op de Driehoek, de Rijndorpentocht, de Duindorpentocht, de schaatstrainingsgroep, het clubhuis, het G-schaatsen, de toekomstplannen.

Het groot formaat boek met harde kaft en 168 pagina's is een juweeltje onder de jubileumboeken van de vele honderden ijsclubs in Nederland. In Katwijk is het boek te koop bij BikeTotaal Luyten aan de Achterweg 22, The Readshop aan de Noordzeepassage 105 en in het Katwijks Museum aan de Voorstraat 46. 'Voor Spek en Bonen' is voor 15 euro (plus 2,50 euro verzendkosten) per stuk ook online te bestellen via www.ijsclubvoorwaartskatwijk.nl


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan