Tickets
Shop
Tips & Trucs 09 feb 2021

Schaatsen slijpen: elf aandachtspunten van de expert

Zodra je enigszins kunt schaatsen, kom je al gauw voor een hoop vragen over je materiaal te staan. Afgezien van de keuze voor de schaats zelf, krijgt iedereen met onderhoud te maken. Als je zelf je schaatsen wil slijpen, met wat voor steen moet je dat doen en waar moet je op letten? We vroegen het aan Ben van Haastrecht, medewerker bij Jan van der Hoorn Schaatssport in Ter Aar, en aan Cees Juffermans, oud-shorttracker.

Foto : Huub Snoep

1. Zet je schaatsen goed in het blok
"Denk er aan dat je de schaatsen goed tegen de aanzet in het slijpblok zet", vertelt Juffermans, "zodat ze even hoog en even ver in het blok staan. Anders komen er te grote verschillen in de ijzers en kunnen je schaatsen niet gelijkmatig scherp worden."

2. Slijp met een vlakke steen
Het belangrijkste waar je op moet letten: "Zorg altijd dat je met een vlakke steen slijpt! Na een aantal keren slijpen krijg je groeven in je steen, op de plaatsen waarmee je telkens over de ijzers gaat. Op den duur krijg je je schaatsen dan niet meer goed scherp."

3. Vlak je stenen regelmatig op een glas- of staalplaat met slijpkorrels
"Eigenlijk zou je na elke slijpbeurt de steen even over een glas- of staalplaat met slijpkorrels moeten halen, dan gaat hij jaren mee", zegt Juffermans. "Als je slijpsteen eenmaal hol is, is hij niet meer op te knappen."

4. Slijp niet met een te grove steen
"Slijp niet met een steen die te grof is, dat breekt stukjes metaal weg", vertelt Van Haastrecht.

5. Slijp met regelmaat
"Slijp genoeg. Hoe botter je je schaatsen laat worden, hoe moeilijker dat weer te herstellen is, hoe grover je moet slijpen en hoe meer je van je ijzer afhaalt."

6. Benodigdheden: grove en fijne steen, braamsteen
Van Haastrecht: "Je hebt genoeg aan één goede steen met een grove en een fijne kant en een braamsteen. Eventueel kun je een polijststeen (bijvoorbeeld van diamant) gebruiken om je ijzers zo glad mogelijk te krijgen."

7. Gebruik bij diamantsteen water of smeerolie 
"Voor de recreant is een diamantsteen ideaal, omdat je die niet hoeft te vlakken", aldus Van Haastrecht. "Een diamantsteen gebruik je met water om het verbranden van het oppervlak tegen te gaan. Je kunt ook smeerolie gebruiken zoals WD40. Wij halen de ijzers ook altijd even door een spons met olie om roesten te voorkomen."

8. Gebruik zoveel mogelijk het hele oppervlak van de steen
"Gebruik tijdens het slijpen een zo groot mogelijk gedeelte van de steen, dus ga niet steeds op dezelfde plaatsen over je ijzers. Door met schuine bewegingen te slijpen blijft je steen vlakker en slijt hij gelijkmatiger."

9. Draai af en toe je slijpblok om
Juffermans raadt aan: "Draai tijdens het slijpen af en toe je blok om. Je hebt snel de neiging om op bepaalde plaatsen meer druk te zetten, dat ga je tegen als je af en toe de punten even van je af, of juist naar je toe zet. Zo behoud je de ronding het langste."

10. Stop nooit met afbramen
"Om af te bramen is een 'normaal' braamsteentje goed genoeg", vindt Van Haastrecht. "Wat veel belangrijker is: stop nooit met afbramen. Door af te bramen duw je de braam naar de onderkant van het ijzer. Daarna zou je weer moeten polijsten, gevolgd door opnieuw afbramen. Herhaal dit net zo vaak tot je echt geen braam meer voelt aan de zijkant, en je polijststeen zonder weerstand over het ijzer glijdt. Je kunt ook speciale K-vormige braamsteentjes kopen die de braam vrijwel in één keer wegsnijden."

11. Persoonlijke verschillen
Tot slot heeft Juffermans nog een belangrijke tip: "Het optimale materiaal is iets heel persoonlijks. Ervaar zelf welke ronding voor jou het beste werkt, welke slijpstenen je het best in gebruik vindt, hoe vaak je moet slijpen… Zelf voel je dat aan als geen ander."

In dit filmpje laat Ben van Haastrecht nog eens uitgebreid zien hoe je moet slijpen.

 Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan