Twee keer medaillekandidaat, twee keer niets. De Olympische Spelen en de Nederlandse aflossingsploeg bij de shorttrackers zijn vooralsnog geen gelukkige combinatie. In Sotsji ging het vier jaar terug in de finale mis na een val van Freek van der Wart. Dinsdag kreeg Daan Breeuwsma de verwijten. Volgens bondscoach Jeroen Otter zorgde een black-out bij de Fries in de halve eindstrijd ervoor dat het tactische strijdplan niet meer goed kon worden uitgevoerd.

Breeuwsma, Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt zouden het laatste deel van de race voor hun rekening nemen en Dennis Visser, gezien als de wat zwakkere schakel in de ploeg, ontzien. Breeuwsma kwam bij een wissel al na anderhalve ronde naar binnen en bracht De Laat in de problemen. Knegt probeerde het gat nog te dichten, maar dat lukte niet. Hij schaatste in de laatste bocht de Canadees Samuel Girard omver en diskwalificatie was het gevolg.

"We komen hier niet voor B-finales maar voor A-finales. Dus dan gooi je gewoon je ogen dicht en dan ga je ervoor. Ik kan in twee ronden heel veel, maar dit was niet te doen", legde Knegt uit. De Fries gaf de gehele ploeg de schuld. Otter draaide er niet omheen en moest tot zijn spijt toegeven dat de fout bij Breeuwsma lag.

"Als je Sjinkie aflevert binnen een schaatslengte op de andere ploegen, maakt hij het wel goed. Maar Daan kreeg een black-out. Hij zat Itzhak in de weg. Het is een hele ervaren jongen. Ik trok echt m'n haren uit de kop", keek de bondscoach terug op de race.

"Als je verliest omdat de Canadezen en de Chinezen sneller en sterker zijn, dan kan je het accepteren. Maar op het moment dat een ervaren atleet een black-out heeft en plotseling een halve ronde te vroeg inkomt en zijn eigen rijder in de weg staat... Daar kan je als teamgenoot of staf heel weinig aan doen. Helaas voor Daan, het overkomt hem normaal nooit. Het is een toprelayrijder."

Het gevoel van Sotsji is niet te vergelijken met nu, vindt Knegt. "Nu hadden we het zelf in de hand. Dit is onze eigen schuld. We hebben het met z'n vieren niet goed gedaan. Het hoort wel bij shorttrack, het is onderdeel van de sport. Maar het is zwaar klote."

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!

Door ANP - Laatste update op 17 feb 2018 om 11:22