Tickets
Shop
Nieuws 02 mrt 2018

Nuis wil wereldtitel sprint: 'Hoop dat ik mijn olympische vorm heb behouden'

De honger van Kjeld Nuis is nog niet gestild. De schaatskoning van Pyeongchang 2018, met olympisch goud op de 1000 meter en 1500 meter, wil nu ook de wereldtitel op de sprintvierkamp. Nog geen week na de olympische sluitingsceremonie in Zuid-Korea begint hij vol vertrouwen aan het tweedaagse toernooi in Changchun in China, met zowel op zaterdag als zondag een 500 meter en een 1000 meter.

Nuis (28) geeft op de website van zijn ploeg LottoNL-Jumbo eerlijk toe dat hij na zijn dubbele machtsgreep op de Gangneung Oval graag terug naar huis was gegaan. "Ja, ik mis mijn gezin en familie wel. Ik ben echter sportman genoeg om te knop om te zetten. Als het seizoen erop had gezeten, was ik lekker de kroeg ingegaan. Maar ik kan hier aan de gekte ontsnappen en ontspannen in mijn hotelkamer op de negentiende verdieping. Via social media en mijn manager merk ik wel dat de gouden medailles veel los hebben gemaakt.''

Nuis deed vier keer eerder mee aan het WK sprint. Na twee keer de vijfde plek (2011 en 2014), zilver in 2016 en brons in 2017 moet het deze winter gebeuren. Hij weet wat hem te doen staat: de 'schade' op de 500 meter zoveel mogelijk beperken en zoveel mogelijk winst pakken op 'zijn' 1000 meter.

"Ik denk dat ik nu sneller ben dan voorheen. Op de Spelen reed ik mijn snelste opening ooit op de 1000 én 1500 meter. Het accelereren gaat goed. Als ik hier op elke afstand weer zo van start ga als in Gangneung, verlies ik niet zoveel tijd op de 500 meter. Ik schaats nog steeds lekker en zit in hetzelfde patroon als vorige week. Dus ik hoop dat ik mijn olympische vorm heb behouden.''

Naast Nuis komen ook Kai Verbij, die zijn wereldtitel verdedigt, en Ronald Mulder aan de start. Van met name Verbij mag nog niet al te veel worden verwacht. Hij reed bij de Winterspelen pas weer zijn eerste races op volle kracht nadat hij eind december in Heerenveen een liesblessure had opgelopen. Verbij kwam in Gangneung op de 500 meter (negende) en 1000 meter (zesde) niet in de buurt van een medaille. Mulder eindigde op de olympische 500 meter als zevende.

Bij de vrouwen komen Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Letitia de Jong namens Nederland in actie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan