Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2018

Nederlandse shorttrackers heersen tijdens laatste StarClass in Leeuwarden

Afgelopen weekend werd de derde StarClass voor A en B-junioren gereden in de Elfstedenhal in Leeuwarden. 140 deelnemers uit 10 landen streden om de medailles. Deze wedstrijd was extra spannend omdat hier uiteindelijk bepaald werd wie er mee naar Letland mag voor de Europa Cup Finale. Alleen de beste acht rijders per categorie, en daarbij maximaal drie per land.

Foto : Erwin van de Griek

Xandra Velzeboer (RTC Midden) en eerstejaars dames junioren B reed een sterk toernooi door alle drie de afstanden te winnen, waarmee ze eerste werd in het eindklassement. Georgie Dalrymple (RTC Dordrecht) wist beslag te leggen op de derde plek in het eindklassement, door een tweede plek op de 500 meter. Marijn Wiersma (RTC Midden) behaalde brons op de 1000 meter en eindigde als vijfde dit weekend. Velzeboer, Wiersma en Dalrymple hebben zich hiermee verzekerd van deelname aan de Europa Cup Finale.

Spannend
Bij de heren junioren B won Hugo Bosma (RTC Midden) het eindklassement in een sterk veld. Na een val in finale van de 1500 meter, won hij de 500 en de 1000 meter. Jens van 't Wout behaalde een derde plaats in het eindklassement, onder andere door een overwinning op de 1500 meter. Teun Boer (RTC Dordrecht) en Ingmar van de Griek (RTC Midden) maakten indruk door afstandsmedailles te winnen. Boer won vrijdag het zilver op de 1500 meter en Van de Griek won brons op zowel de 500 als de 1000 meter. Het was in deze categorie zeer spannend wie zich zou gaan plaatsen voor de Europa Cup Finale. In de einduitslag over de twee beste StarClass weekenden stonden namelijk vijf Nederlandse jongens bij de eerste acht, terwijl er maar drie naar Letland mochten. Uiteindelijk werden het Bosma, Van 't Wout en Van de Griek.

Xander Velzeboer en Georgie Dalrymple | Foto : Erwin van de Griek

Gemengd klassement
Bij de dames junioren A en senioren werd er in een gemengd klassement geschaatst. De dames senioren domineerden de top van het eindklassement die door Tineke den Dulk (RTC Noord/Wadro) werd gewonnen. Den Dulk won heel knap de afsluitende 1000 meter en werd eerder tweede op de 500 meter. Avalon Aardoom (RTC Noord/ Wadro) behaalde dit weekend de derde plek in het eindklassement. Zij won vrijdag de 1500 meter en op de afsluitende 1000 meter werd ze derde. Aardoom en Den Dulk hebben zich samen met Emma van Zuijlen (RTC Midden) geplaatst voor de Europa Cup Finale.

Gioya Lancee (Wadro RTC Noord) werd derde in het klassement bij de junioren A. Zij reed geen volledig toernooi, maar heeft zich net als Nina Hogeveen (RTC Noord/ Wadro) geplaatst voor de Europa Cup Finale.

Terug aan de top
Sven Roes (RTC Noord/Wadro) kende dit jaar veel blessureleed, maar kwam sterk terug bij de heren junioren A. Met twee keer een tweede plek nestelde hij zich weer tussen de besten. Jasper Brunsmann (RTC Noord/Wadro), het hele seizoen al in goeden doen, werd eerste door zowel de 500 als de 1000 meter te winnen. Ook Friso Emons (RTC Midden) verzekerde zich van het podium door goud te halen op de 1500 meter. Op de 500 meter liep hij tegen een penalty aan waardoor er niet meer in zat dan een derde plek. Bram Steenaart (RTC Midden) werd vierde. Brunsmann, Emons en Steenaart gaan naar de Europa Cup Finale.

Friso Emons en Bram Steenaart | Foto : Erwin van de Griek

Breed internationaal veld
Leon Bloemhof (RTC Noord/Wadro) was met twee overwinningen op zowel de 500 en 1000 meter de sterkste in het brede internationale veld bij de heren senioren. Daarnaast kreeg hij ook nog de bronzen medaille omgehangen op de 1500 meter. Hij plaatst zich samen met Adwin Snellink (NTS), die dit weekend twee afstandsmedailles won, en Mylan Elzink (Wadro RTC Noord) voor de finale in Letland.

Op naar de Europese finale eind maart
In Europa bestaan twee internationale competities voor jonge shorttrackers: een voor West-Europa (StarClass competitie) en een voor Oost-Europa (Danubia Cup). Per competitie worden drie wedstrijden gereden. De top-8 rijders per categorie worden uitgenodigd voor de Junior Europa Cup Finale (maximaal drie per land). Deze finale wordt dit jaar georganiseerd in Ventspils (Letland) van 23 tot en met 25 maart.

Klik hier voor alle uitslagen.

Triangle

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan