Tickets
Shop
Nieuws 28 feb 2018

Manon Kamminga en Simon Schouten winnen natuurijsmarathon in Haaksbergen

De eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen, verreden op de laatste dag van de meteorologische winter, leverde twee totaal verschillende winnaars op. Bij de dames sprintte Manon Kamminga naar haar eerste marathonzege; bij de heren deed Simon Schouten wat hij vorig jaar op 18 januari in Noordlaren ook deed: winnen.

Foto : Huub Snoep

Voor de zesde keer sinds 2000 mocht IJsclub IJSCH uit Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs organiseren. Op de koudste dag van deze winter, met gevoelstemperaturen van -15 tot -20 graden, was het een compleet marathonfeestje in Haaksbergen. Manon Kamminga, die de sprint won van een kopgroep van negen, verwoordde dat feestje direct na haar zege: "Natuurijs trok mij eigenlijk nooit zo, maar dit was prachtig."

Ze was niet naar Zweden geweest, waar de marathonschaatsers afgelopen week in Siberische omstandigheden drie wedstrijden reden. Dus ze had niet aan de kou kunnen wennen. "Ik heb vooral goed naar mijn ploeggenoten geluisterd en de tips die ze gaven wat ik aan moest doen ter harte genomen." De wedstrijden op natuurijs waren sowieso voor Kamminga een verrassend toetje. "Omdat ik niet naar Zweden zou gaan en ook de Cup-finale in Amsterdam zou overslaan, had ik in Tilburg het marathonseizoen in feite al afgesloten. Ik wilde mijn periode bij mkbasics.nl daar ook goed afsluiten, maar dat lukte niet in Brabant. Dan is de winst in Haaksbergen natuurlijk heel mooi."

Kamminga versloeg in de sprint Elma de Vries (tweede) en Beau Wagemaker (derde). De Vries was al drie keer winnaar in Haaksbergen en was er ook nu dus weer dichtbij. "Het groepje waarmee ik weg was, was niet goed", zei ze na afloop. "Ik zat van mijn ploeg als enige in de kopgroep. Dan wordt het al moeilijk. Daarnaast raakte een van mijn schaatsen bot, toen ik in een scheur reed. Toen was het even zoeken welke hoeken ik moest rijden. En in de finale riepen de ploegleiders langs de kant 'achter Elma, achter Elma'. Dan weet je het wel. Vandaag zat er helaas dus niet meer in, maar ik ben wel tevreden dat ik op het podium stond."

Foto : Huub Snoep

Sjoerd den Hertog, die zaterdag op de Jaap Edenbaan de KPN Marathon Cup nauwelijks meer kan ontgaan, baalde dat hij tweede was geworden. "Crispijn en ik kunnen allebei de sprint winnen. Dan is het balen als je tweede wordt." Ariëns ging 300 meter voor de streep, voor de wind aan, maar waaide in de laatste bocht naar buiten. Bob de Vries overkwam hetzelfde. "Ja, die sprint liep niet geweldig", blikte de olympiaganger terug. "Het was voor ons als ploeg sowieso even afwachten hoe iedereen ervoor stond. De een was in Zweden geweest, de ander – Jorrit en ik – kwamen uit Zuid-Korea. We zouden dus wel kijken hoe het zou lopen."

Jorrit Bergsma, net terug uit PyeongChang, kwam in de slotfase nog ten val. "Helaas ja, had natuurlijk graag een rol gespeeld in de finale. Maar door die val – er zaten flink wat scheuren in het ijs – werd ik tiende. Maar mooi dat we als ploeg één en drie worden, toch!"

Donderdagavond is de tweede natuurijsmarathon in Arnhem; vrijdagochtend de derde natuurijswedstrijd in Noordlaren


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan