Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2018

Lisa van der Geest wint op Coolste Baan: 'Kwam uit mijn tenen'

Lisa van der Geest stond vier jaar geleden in het Olympisch Stadion ook op het podium, maar een trede te laag naar haar smaak. In deze editie van de Coolste Baan van Nederland zette ze dat recht en wisselde ze de tweede plaats van toen in voor een klinkende zege. In een eenzame vlucht bleef ze Janneke Ensing voor. Manon Kamminga legde beslag op de derde plaats.

Foto : Neeke Wassenbergh

Gedurende de wedstrijd in de Amsterdamse buitenlucht werden er verschillende uitlooppogingen ondernomen. Niemand leek weg te blijven, maar met minder dan twintig ronden te gaan wist een groep van zeventien rijdsters toch een ronde voorsprong te pakken. "Daar moesten we even voor werken, hoor", zegt Lisa van der Geest met een lach. "Er werd best veel aangevallen, elke keer wordt het weer dicht gereden. Uiteindelijk komt het goed, dat is toch het leukst. Ik reed zelf niet super lekker vandaag. Moest het echt uit m'n tenen halen." 

De vier rijdsters van team mkbasics.nl zaten allemaal in de kopgroep. "We hadden gelijk een mooi plan bedacht: Merel (Bosma) en ik gingen voor de aanval en dan zouden Manon (Kamminga) en Iris (van der Stelt) fris blijven voor de sprint. Bij de eerste aanval sloop ik mee met het peloton en had verder niemand bij me. Met die wind is het zo dat als je eenmaal veertig meter hebt, dan is het moeilijk om diegene terug te rijden."

Inhaalrace
In de rug van Van der Geest was Janneke Ensing rondenlang aan een inhaalrace bezig. De rijdster uit Gieten kwam heel dicht in de buurt, en Van der Geest kon de hete adem van de wielrenster al voelen. "Op het grote scherm zie je elke keer dat Janneke achter je zit, maar je ziet geen diepte dus je weet niet hoeveel voorsprong je hebt", zegt Van der Geest. "Jammer dat Janneke alleen was en er niet nog eentje van ons bij zat. Dat was een klein verbeterpuntje, ha. Maar het was genoeg, dus dat is heel mooi."

"Uiteindelijk kwam ik toch net te laat. Balen", stelde Ensing. "Ik kreeg er op een gegeven moment iemand bij die twee, drie ronden achter me hing en geen kopwerk deed. Daardoor begon ik iets te twijfelen, en dat heeft me misschien net de aansluiting gekost. Jammer, als je ziet hoe dichtbij ik evengoed nog kwam."

Foto : Neeke Wassenbergh

Maar Ensing was ook tevreden. "Zeker met de manier waarop ik hier gereden heb. In de ochtend heb ik nog een pittige fietstraining afgewerkt, en dan ben ik hier blij." Ook blij was ze met de koers zelf. Een etmaal eerder stapte ze in Enschede nog met de pest in van het ijs. "Dat was geen koers, vond ik. Dit wel. De hele tijd vol gas, alles op een lint, da's het mooiste dat er is. Daar geniet het publiek op het terras ook van. Aanvallend koersen, gas erop, dat mis ik wel eens in andere wedstrijden."

Spelletje
De ervaren Ensing ziet in de wedstrijden waarin ze acte de présence geeft steeds dat de formatie van mkbasics.nl oppermachtig is. "Zeker als ze er alle vier zijn, en dan is het lastig er tegen op te boksen. Wat dat betreft hoop ik dat volgend jaar de verdeling wat mooier is en we meer het echte spelletje kunnen spelen. Misschien moet dat ook nog een beetje groeien, want er zijn natuurlijk veel jonge meiden. Maar je hebt gewoon een paar echte hardrijders nodig. Wat niet wegneemt dat ik dit jaar ook heel mooie wedstrijden heb gezien."

Zelf is ze er volgend jaar gewoon weer bij, ook al stapt ze straks weer op de fiets in de ploeg van Mario Cipollini. "Ik ga sowieso door, maar in welke vorm, dat hangt af van het fietsseizoen."

 Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan