Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2018

Nederlandse sprinttitels voor Kok en Van Essen

Femke Kok en Mika van Essen zijn op het KPN NK Sprint voor junioren in Enschede Nederlands kampioen geworden. Isabel Grevelt en Stefan Westenbroek wonnen bij de junioren B.

Bij de junioren A behaalde RTC Noord/Fryslân een clean sweep in het eindklassement. De 18-jarige Femke Kok won tweemaal de 1000 meter en zat op beide 500 meters dicht bij de afstandszege. Op zaterdag scheelde het twee honderdste van een seconde met winnares Femke Beuling (39,42 om 39,44) en zondag gaf Kok vier honderdste toe op Michelle de Jong (39,43 om 39,47). Na een sterke tweede dag steeg De Jong een plekje in de rangschikking ten koste van Beuling. "Het is mooi dat we dit als team neerzetten", zegt Kok.

Met een voorzichtig juichje kwam ze over de streep op de laatste afstand. "Ik moest even nadenken of het genoeg was", lacht ze. Vorig jaar won Kok met overmacht bij de junioren B en nu pakt ze de sprinttitel als eerstejaars A-juniore. "Ik had dit eigenlijk niet verwacht. We maakten alle drie kans en ik nam het voor het eerst op tegen deze meiden met meer ervaring. Omdat we samen trainen, weet ik wel wat ze kunnen."

Uitputtend
Mika van Essen zette zaterdag op de eerste 500 meter de toon met een persoonlijk record van 36,36. "Ik moest 'rennen', gewoon meteen weg zijn", begint Van Essen. "Daar heb ik het verschil gemaakt." Met de drie tweede plaatsen die volgden, had hij genoeg marge om de titel te veroveren. Achter hem eindigde Merijn Scheperkamp en Janno Botman. "Het was een leuk, maar uitputtend weekend", stelt de 18-jarige rijder van Sprintteam Oost. "Dit ga ik niet snel vergeten, het is mijn eerste gouden medaille. Na brons en zilver heb ik nu het setje compleet, haha."

Ondanks zijn eindoverwinning ziet Van Essen nog genoeg verbeterpunten. "Ik heb vannacht maar vier uur geslapen, je gaat toch liggen malen na zo'n eerste dag. Het had harder gekund. Ik ben een perfectionist en heb af en toe de neiging om teveel na te denken over m'n techniek. Op de sprint moet je gewoon volle bak gaan. Vier afstanden in twee dagen is dan wel zwaar."

Gelukt
De 16-jarige Isabel Grevelt kroonde zich bij de vrouwen tot Nederlands kampioene. Zij schreef beide 500 meters met ruime voorsprong op haar naam en bleef op de 1000 meter tweemaal dicht in de buurt van Leonie Bats, de nummer twee in het eindklassement. Merel Conijn, kersvers kampioene op de drie kilometer, werd derde.

"Het is gelukt", jubelt Grevelt na afloop. Het verschil maakte ze dus op de kortste afstand. "Ik wist dat ik die hard moest rijden en zoveel mogelijk moest uitbouwen. Ik heb soms moeite om voluit te gaan op de 1000 meter, maar dat is na een goede zomer verbeterd. Ik voel me thuis op de sprint. Voor de laatste afstand was ik zenuwachtig, maar ik had wel meer focus dan op zaterdag. Het werd nog spannend en ik dacht tijdens mijn rit vooral 'blijven staan'", zegt de winnares met een lach.

Baanrecord
Bij de heren werd het een prachtige strijd tussen Sebas Diniz en Stefan Westenbroek. Op zaterdag snelde Diniz op de eerste 500 meter naar een scherp baanrecord, hij klokte 36,30. Een dag later pakte Westenbroek dat record terug en zette 36,21 op het bord. Op de afsluitende 1000 meter viel de beslissing en veroverde Westenbroek de titel voor Diniz. Jarle Gerrits eindigde op plek drie. Na zijn winnende race vloog Westenbroek in de armen van zijn ouders en kwamen de emoties los. "Zij reizen altijd met mij mee om me aan te moedigen. Dit is een van de belangrijkste wedstrijden en hier train je een heel jaar voor."

De 16-jarige nationaal kampioen sloot het toernooi af met nog een baanrecord (1.12,75). "Tijdens mijn race hoorde ik de tijd van Sebas (1.12,80, red.) en ik dacht: dat wordt krap. Ik had zware benen na drie afstanden en de laatste ronde kwam uit m'n tenen", zegt Westenbroek. Op de eerste dag schrok hij van de rappe tijd op de 500 meter. "Sebas kon zaterdag op de kruising naar mij toe rijden, en dat had ik vandaag. Het is mooi om zo'n concurrentiestrijd te hebben."

Teamsprint
Het KPN NK Sprint voor junioren werd afgesloten met een teamsprint. In totaal stonden 26 teams aan de start om te strijden voor de prijzen. Bij de junioren B won Baanselectie Hoorn bij de vrouwen met afstand van RTC Noord/Fryslân en RTC Noord/Groningen. Het team bestaande uit Ramona Westerhuis, Yael Prenger en Merel Conijn zette 1.35,64 op de klok en waren daarmee twee seconden sneller. Bij de heren zegevierde het Gewest Overijssel met Joep Wennemars, Stefan Westenbroek en Chris Fredriks in de gelederen. Ze klokten een tijd van 1.25,91 en bleven ruim voor SkateUnited en RTC Noord/Groningen.

Bij de junioren A won RTC Noord/Fryslân zowel bij de vrouwen als mannen. De top-3 van het eindklassement bij de dames (Femke Beuling, Michelle de Jong en Femke Kok) sprintte naar 1.31,70 en versloeg het Gewest Noord-Holland/Utrecht en RTC Noord/Groningen. Jacco Efdé, Merijn Scheperkamp en Jur Veenje lieten RTC Noordwest en RTC Midden achter zich. De overwinning leek in de laatste rit naar RTC Noordwest te gaan, maar Janno Botman kwam net tekort (1.24,54 om 1.24,67).

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan