Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2018

Dubbelslag voor Groot en Van Workum op NK in Enschede

Op het KPN NK junioren in Enschede hebben Robin Groot en Jordy van Workum de dubbel gepakt. Na hun overwinningen op de 3000 meter zegevierden ze een dag later ook op de vijf kilometer.

Foto : Hanneke Mennens

Nog nooit had Robin Groot een 5000 meter gereden, maar de A-juniore ging er op het NK meteen met de winst vandoor. In de slotrit finishte ze in een tijd van 7.33,34. De nummer twee Eline van Voorden reed in het vlakste tijdschema van de dames naar een persoonlijk record (7.35,56). Roos Markus scherpte haar beste tijd aan tot 7.36,43 en eindigde daarmee als derde.

"Het was vooral een mentaal spelletje", vertelt Groot na de prijsuitreiking. "Je weet dat het lang is en daar moet je een keer doorheen. Van tevoren waren er geen zenuwen zoals op de 3000 meter. Ik zag de andere tijden op het bord en had geen idee of ik dat zelf kon halen."

De 17-jarige rijdster van RTC Noordwest oogde ontspannen tijdens haar race. Het strijdplan was om niet te hard van start te gaan en de rondetijden vlak te houden. In de laatste ronden voelde Groot dat de titel erin zat en gooide ze er nog een 'eindsprint' uit. "Ja, het ging lekker, maar het was wel heel zwaar. Na de finish kon ik niet meer praten terwijl ik al die aanmoedigen wel hoorde, haha." 

Net niet
Jordy van Workum en Yves Vergeer maakten er bij de heren een geweldige onderlinge strijd van. In de laatste ronde kwam Van Workum net onderdoor bij Vergeer en pakte de overwinning. Het verschil was slechts negen honderdste van een seconde (6.42,83 om 6.42,92). Het podium werd compleet gemaakt door Beau Snellink, hij zette een tijd neer van 6.53,50.

Net als zaterdag op de drie kilometer moest Vergeer genoegen nemen met zilver. En dat is balen. "Het was op een gegeven moment alles of niets. Jordy ging best hard van start en ik heb me rustig gehouden", begint de 17-jarige rijder zijn analyse. "Hij kwam onderdoor en in de slotfase liep het bij mij teveel op. Ik reed wel een persoonlijk record, dus dit laat zien dat ik fit ben en technisch goed schaats. Nu is het zaak om verder door te groeien en dat gaat lukken", klinkt het vastberaden. Van Workum en Vergeer zijn huisgenoten van elkaar, wordt dat ruzie thuis? "Haha, nee hoor, als ik het iemand gun om boven mij te eindigen is hij het."

Dit seizoen heeft Vergeer zich aangesloten bij Team Okay Fashion & Jeans. Zijn vader Pascal is de voormalige trainer van de marathonploeg en zo is het balletje gaan rollen. De jongeling traint in Thialf met de grote mannen mee. "Ik heb meer inhoud gekregen en krijg veel goede tips van ervaren gasten. Dat heeft zeker geholpen."

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan