Tickets
Shop
Nieuws 07 apr 2018

Van den Brandt: 'Blij dat het goede gevoel weer terug is'

Floor van den Brandt had haar zinnen gezet op de olympische 500 meter. Al riep ze dat zelf niet zo hardop. Maar het seizoen liep anders voor de 27-jarige sprintster van Team AfterPay. "Ik vind schaatsen het allerleukste wat er is en als je dat even niet kan voelen omdat je allemaal teleurstellingen hebt, is dat heel vervelend."

Foto : Sander Chamid

Van den Brandt begon het seizoen bij de KPN NK Afstanden met een zesde plek op de 500 meter en reed in de B-groep alleen de eerste World Cup in Heerenveen. Op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eindigde ze als achtste op de 500 meter, de afstand waarop ploeggenoot Anice Das zegevierde. In haar hoofd had de Brabantse het teleurstellende seizoen al beëindigd, ze richtte zich de laatste weken vooral op haar studie bewegingswetenschappen. Maar haar tweede plek op De Zilveren Bal in de Elfstedenhal bezorgde Van den Brandt toch nog een goed gevoel aan het einde van het jaar.

Wanneer had je voor jezelf besloten dat het seizoen klaar was?
"In december heb ik het OKT gewoon niet goed gereden en mijn hele seizoen ging al niet lekker. In januari drong de teleurstelling pas echt een beetje door. Toen heb ik het NK Sprint nog gereden en het NK Supersprint in Groningen dus er waren nog wel wat leuke wedstrijdjes. Maar mijn seizoen is niet gelopen zoals de bedoeling was van de zomer. Dat is heel jammer en daar baal ik van."

Wat gebeurt er dan in je hoofd? Gaat de knop om naar volgend jaar?
"Toen het gebeurde, dacht ik 'oké, gewoon doorgaan want je bent ook niet zo heel slecht bezig'. Maar de teleurstelling was toch groter dan ik dacht. Als ik niet lekker schaats, is het ook moeilijk om gemotiveerd te blijven. Dat merkte ik dit jaar en daar schrok ik zelf ook wel van. Dat is normaal niet zo. Het was een opeenstapeling van dingen: ik was zoekende met mijn materiaal, had een griepje op het verkeerde moment enzovoorts. Het is gewoon heel vervelend want je weet dat je harder kan. Daarom ben ik heel blij dat ik op De Zilveren Bal het goede gevoel weer had. Dus ik heb wel weer zin om door te gaan."

Iedereen bedankt voor de support!!

Een bericht gedeeld door Floor van den Brandt (@floorvdbrandt) op

Hoe heb jij de Olympische Spelen beleefd?
"Ik heb gekeken en ik vond het superleuk. Na het OKT dacht ik echt wel jammer. Maar ik vind de Spelen een supergaaf toernooi, mijn teamgenoten deden mee en ik ben zo blij voor ze. Karolina Erbanova wint brons, dat is toch geweldig? Je traint het hele jaar met ze en ik vond het echt leuk om te kijken. Die 500 meter was wel even van ja, je zit thuis op de bank maar het was niet vervelend."

Sponsor AfterPay kondigde in januari aan te stoppen. Hoe kijk jij naar volgend jaar?
"Mijn motivatie was best moeilijk aan het einde van het seizoen. Nu heb ik er de laatste tijd eindelijk echt wel weer zin in. Ik ben blij dat ik het seizoen goed heb afgesloten op De Zilveren Bal. Ik vind schaatsen het allerleukste wat er is en als je dat even niet kan voelen omdat je allemaal teleurstellingen hebt, is dat heel vervelend. Dus ik ben heel blij dat ik er in Leeuwarden van heb genoten en dat ik het schaatsen weer leuk vind. Met positieve moed ga ik het nieuwe seizoen in."

Afterpay bedankt! Waren mooie jaren in het Afterpay groen! 📸VincentRiemersma

Een bericht gedeeld door Floor van den Brandt (@floorvdbrandt) op

Binnen de ploeg gebeurde dit jaar ook van alles.
"Ja, sommigen gaan naar de Spelen en anderen vallen uit zoals Bo van der Werff. Ik heb vier jaar met haar geschaatst, zij heeft ineens een blessure en is er het hele seizoen niet bij. Er zijn zoveel verhalen. Dan is het soms moeilijk voor een team om een team te blijven. Iedereen gaat overal heen. Maar ik denk dat we een leuk laatste jaar met AfterPay hebben gehad en het is jammer dat ze stoppen."

Zou je bij coach Dennis van der Gun willen blijven?
"Ik heb vijf jaar met Dennis getraind en ik denk wel dat dat nu wel voorbij is. Het zijn vijf geweldige jaren geweest. Nou ja, de eerste vier, haha. Daar konden we beiden niks aan doen, hoor. Ik heb een geweldige tijd met hem gehad. Dennis heeft mij echt gebracht naar waar ik nu ben dus daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Maar ik denk dat het wel tijd is voor iets nieuws en toe ben aan nieuwe prikkels. Ik ga eerst op vakantie en lekker chillen. Daarna hoop ik dat er leuke sponsors instappen. Als er teams zijn met interesse kunnen ze mij bellen, ha."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan