Tickets
Shop
Nieuws 30 apr 2018

Lintjesregen in schaatswereld

De jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag heeft ook dit jaar de schaatssport niet overgeslagen. Maar liefst dertien vrijwilligers werden op 26 april benoemd tot Lid of zelfs Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Maar wie zijn ze eigenlijk, die nieuwe lintjesdragers?

Dirk de Groot (66, Baambrugge)
Sinds 1989 heeft Dirk de Groot verschillende bestuursfuncties gehad binnen IJsclub Baambrugge en de KNSB. Hij is altijd betrokken geweest bij de organisatie van activiteiten en evenementen en de door hem ontwikkelde 'kijkwijzer' om jong schaatstalent te herkennen wordt nog altijd gebruikt. Naast het voorzitterschap van de commissie natuurijsbanen is hij ook docent natuurijsmeester en toertochtenorganisatie bij de schaatsbond. De Groot werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Aris Dijkman (82, Haarlem)

De 82-jarige Aris Dijkman is al meer dan veertig jaar actief in de schaatssport. Hij was onder meer voorzitter bij de IJsclub Haarlem en omstreken en bestuurlijk actief in het gewest Noord-Holland/Utrecht. Dijkman speelde in de jaren '70 een belangrijke rol bij de oprichting van de Kunstijsbaan Kennemerland.

Chris Reedijk (Strijen)
Al ruim 25 jaar is Chris Reedijk bestuurslid van de Strijense IJsclub. Zijn voortvarende visie en enthousiaste ideeën stimuleren en motiveren zijn mede-bestuursleden. Zijn inspanningen beperken zich dan ook niet tot de winterperiode; het hele jaar door bedenkt en organiseert hij activiteiten zoals jeugdtrainingen en schoolschaatsen. Reedijk was van 1996 tot 2013 vrijwilliger bij de KNSB, district Hoeksche Waard, waarvan vier jaar als bestuurslid. Hij was er bovendien jurylid, starter, hulpstarter en wierf sponsoren.

Teun Schiphouwer | Foto: Annet Kooij

Teun Schiphouwer (60, Breda)
Sinds 2001 is Teun Schiphouwer actief als vrijwilliger bij Schaatsvereniging De Striene, waar hij momenteel voorzitter is. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol voor het schaatsen in Noord-Brabant en is hij baansysteembeheerder voor wedstrijden op de ijsbaan in Breda. 

Cor Roos (Marken)
Sinds 2008 is Cor Roos een zeer actief en betrokken bestuurslid van IJsvereniging Marken, waar hij sinds 2015 voorzitter is. Hij is de drijvende kracht en medeoprichter van de Stichting Gouwzee. Hierin zijn de IJsclub Monnickendam Olympia, IJsclub Volendam en IJsclub Marken verenigd. Van deze stichting is hij voorzitter en secretaris.

Jan de Geus (66, Oude Pekela)
Jan de Geus is een van de oprichters van Skeelertouren Oude Pekela. Hij organiseerde dit altijd samen met Andries Brans, zijn boezemvriend, die toercoördinator was bij de Skate Bond Nederland. Toen Brans in 2011 overleed, heeft De Geus zijn functie geheel op zich genomen. Hij organiseerde skeelertochten door heel Nederland, voornamelijk voor het goede doel. De Geus is ongetwijfeld één van de mensen die het recreatief skeeleren in Nederland naar een hoger plan heeft gebracht.

Jan Tool (83, Enkhuizen)
In 1966 is Jan Tool in het bestuur van de Enkhuizer IJsclub gekomen. Hij is ruim 50 jaar secretaris geweest en heeft begin jaren '70 een belangrijke rol gespeeld in het realiseren van een eigen landijsbaan met een vaste eigen kantine, een grote wens van de ijsclub. Tool is onmisbaar voor de ijsclub. Dat hij net heeft aangegeven te willen stoppen wordt uiteraard gerespecteerd, maar men ziet hem met lede ogen vertrekken.

Jan van Schie (Hoogmade)
Al sinds 1999 is Jan van Schie het gezicht van IJsclub Hoogmade en actief als bestuurslid van het district Sassenheim. Hij speelde een belangrijke rol in de organisatie van het jeugdschaatsen, dat al meer dan veertig jaar samen met IJsvereniging Woubrugge wordt georganiseerd. Ook gaf hij les aan kinderen tussen de 6 en 16 jaar.

John de Lange (Leiderdorp)
Al vanaf 1987 is John de Lange als trainer actief bij de Vereniging IJssport Leiderdorp. Vanaf halverwege de jaren '90 neemt hij deel aan het bestuur van de vereniging en sindsdien heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van de skeelerbaan, waar direct bij de opening van de baan het Nederlands Kampioenschap werd gehouden. Vanuit de vereniging is hij al vele jaren actief als jurylid op de Uithof in Den Haag. 

John de Lange | Foto: Vereniging IJssport Leiderdorp

Nico Pronk (Heemskerk)
Nico Pronk is op het gemeentehuis van Heemskerk door burgemeester Mieke Baltus in het zonnetje gezet. Hij kreeg hierbij een koninklijke onderscheiding opgespeld. Pronk ontving deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor IJsclub Kees Jongert, waar hij al 20 jaar voorzitter van is.

Piet de Wilde (80, Ermelo)
Piet de Wilde was van 1980-2010 vrijwilliger en (vice)voorzitter van de commissie van opleidingen van de KNSB. Hij heeft diverse functies bekleed en was docent op diverse vlakken. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de controle van de ijsbanen.

Theo Holtmaat (67, Losser)
Sinds 2012 is Holtmaat voorzitter van de IJsclub Losser. Van diezelfde vereniging werd hij 22 jaar geleden al lid. Hij vervulde er diverse functies. Zo was hij trainingscoördinator, hij organiseerde trainingskampen en werd later ook jurylid.

Wim Westdijk (Puttershoek)
Wim Westdijk trad in 1992 toe tot het bestuur van de IJs- en Skeelerclub Puttershoek, waar hij in 1994 voorzitter werd. Stevig lobbywerk bij de gemeente resulteerde in een 400-meterbaan voorzien van speciaal asfalt en een speciaal opstaand randje om te zorgen dat de baan eerder bevriest en dus sneller gebruikt kan worden.

Wim Westdijk | Foto: IJs en Skeelerclub Puttershoek

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan