Schaatsenfabrikant Maple Skate in Heerenveen is failliet verklaard. Het bedrijf heeft schulden en kan het personeel niet meer betalen. Afgelopen week sprak de rechtbank van Leeuwarden het faillissement uit.

Er werken momenteel nog tien mensen bij de fabriek. Vier medewerkers besloten al voor de faillissementsverklaring te stoppen. Volgens curator Rimar Goudberg is er hoop op een doorstart. "We hebben met een aantal partijen gesproken en die zijn weer afgeserveerd, maar er hebben zich ook drie partijen bij ons aangemeld", vertelt Goudberg aan Omrop Fryslân. Met die partijen zullen de curatoren om tafel.

Maple Skate is in 1991 opgericht door oud-marathonschaatser Johan Bennink. Het bedrijf werd met name bekend door de goudkleurige ijzers. Toen Rintje Ritsma in 2004 met deze schaatsen aan de start verscheen, maakte zelfs concurrent Viking zich zorgen. Maple kende grote successen. Veel topschaatsers als Martina Sáblíková, Heather Bergsma, Jorrit Bergsma en Kjeld Nuis stapten over op het merk. Tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji reed nog 70 procent van de schaatsers op schaatsen van het Heerenveense bedrijf.