Tickets
Shop
Nieuws 28 sep 2017

Sven Kramer 'scoort pluspunten' voor deelname aan eerste mass start

Enigszins teleurgesteld is bondscoach Geert Kuiper met de deelnemerslijst van de eerste mass start competitiewedstrijd in Leeuwarden. Het is immers de eerste wedstrijd waarin men zich kan tonen als potentieel mass start rijder voor Nederland. "Deze wedstrijd telt wel degelijk mee."

Foto : Margarita Bouma

Anderzijds begrijpt de bondscoach ook wel waarom veel schaatsers niet aanwezig zijn. De meeste teams zijn namelijk op trainingskamp in het buitenland. "Ik weet dat ze individueel ook moeten presteren en dat ze eind oktober pas moeten pieken. En Gary Hekman heeft dit seizoen nog niet zo vaak op het ijs gestaan, dus zijn afmelding kan ik ook nog wel begrijpen."

Er valt ook zeker wat te verdienen bij de mass start competitiewedstrijden. Zo staat er in het reglement dat de hoogste in het klassement over de komende wedstrijden in de voorselectie komt. Die komt dan automatisch in beeld voor een plek bij de eerste wereldbekers. "Rijders die er nu niet zijn, nemen dus een risico. Ik heb maar heel weinig momenten om te selecteren, dus als je bij deze wedstrijd goed rijdt, zal ik er zeker een notitie van maken", stelt Kuiper.

Aanwezigen
Wie er vanavond wél zijn, doen goede zaken bij de bondscoach. Zo is bij de mannen Sven Kramer een opvallende aanwezige. Hij start samen met ploeggenoot Douwe de Vries. "Daar ben ik heel blij mee. Het geeft ze zeker pluspunten. Sven en Douwe kunnen heel hard rijden en snappen het spelletje." Kramer won een paar maanden geleden nog de zomer mass start in Thialf. Maar of hij ook naar de Spelen wil op dit onderdeel, is gissen, stelt Kuiper. "Dat gaat wel knellen met al die andere afstanden. Maar als hij het leuk vindt en het kost hem weinig energie, zou het zomaar kunnen dat hij hem wil rijden. Ook omdat dit onderdeel pas op het eind van het toernooi wordt gereden."

Bij de vrouwen ontbreken onder meer Irene Schouten en Carien Kleibeuker. Ook zij zijn op trainingskamp. Janneke Ensing is daarentegen wel weer terug op het ijs. Vorige week was ze nog actief bij het WK wielrennen in Bergen, maar vanavond gaat ze het weer op het ijs proberen. "Ik vind het mooi dat ze erbij is. Ik ben benieuwd hoe snel zij de vertaling kan maken van het fietsen naar het schaatsen. Ik weet dat ze olympische ambities heeft en dat ze het een leuk onderdeel vindt. Ik heb haar twee jaar geleden ook al eens ingezet, dus ik ben zeer benieuwd."

Bekijk hier de deelnemerslijst van de mass start competitiewedstrijd


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan