Tickets
Shop
Nieuws 23 sep 2017

Hoolwerf: 'Heb laten zien dat ik met de besten mee kan'

Een scheurkalender gebruikt hij nog net niet, maar Evert Hoolwerf is wel serieus aan het aftellen. De 22-jarige rijder van Team Clafis kan niet wachten om te beginnen aan het nieuwe seizoen. "Laat die eerste wedstrijd maar komen."

Foto : Neeke Smit

Toch moet Hoolwerf nog eventjes geduld hebben, want voordat de eerste wedstrijd (NK afstanden) op het programma staat, gaat hij met zijn ploeg nog op trainingskamp naar Grosseto en Inzell. "Ja, dan duurt het wel lang hoor", verzucht Hoolwerf. "Maar dat is aan de andere kant ook wel een goed teken, dat betekent dat je er mentaal goed voor staat. Je merkt aan iedereen dat ze er zin in hebben en er klaar voor zijn."

Hij staat er goed voor, beter dan vorig jaar, beweert hij. Volgens Hoolwerf staat de hele ploeg er beter voor. "We rijden betere rondjes", geeft Hoolwerf aan. In een olympisch jaar mag je dat misschien ook wel verwachten. "Dat speelt zeker mee, ja. Dat merk je bij elke ploeg en ook bij de ploegenachtervolging wil iedereen laten zien wat hij kan. Dat maakt het ook wel mooi, het geeft een extra prikkel."

Mass start
Voor Hoolwerf staat het olympisch seizoen vooral in het teken van de mass start, het onderdeel dat in Zuid-Korea voor het eerst op het olympische programma staat. Hoolwerf acht zichzelf kansrijk voor een plekje in het team. "Er mogen er twee naar Zuid-Korea. Jorrit (Bergsma) is nagenoeg een zekerheidje, voor de tweede (sprinters)plek gaat het tussen mij, Arjan Stroetinga en eventueel Gary Hekman. Ik heb vorig jaar al tijdens de wereldbekers laten zien dat ik met de besten mee kan, dus ik heb zeker een kans om me ertussen te rijden."

Omdat er geen OKT is voor de massastart, is het zaak om je te laten zien bij de wereldbekers. Uiteindelijk is het aan bondscoach Geert Kuiper om te bepalen wie er naar de Spelen gaan. Maar maakt het ook nog uit of je je individueel voor een afstand plaatst? "Als bijvoorbeeld Jorrit zich op de 5 kilometer plaatst, kan ik alleen voor de mass start naar de Spelen. Maar ik hoop me natuurlijk ook op de 5 kilometer te plaatsen. Achter Sven (Kramer) en Jorrit zijn er acht, negen rijders die vlak bij elkaar zitten. Het wordt dus heel spannend, het kan dus zomaar zijn dat ik me ook op de 5 kilometer plaats."

En dan komt de ploegenachtervolging ook weer om de hoek kijken, weet Hoolwerf. "Ha, de team pursuit houd ik eerst nog maar even in m'n achterhoofd. De mass start is wel echt mijn speerpunt." De voormalig Nederlands kampioen junioren op de 3.000 en 5000 meter is van mening dat Nederland op dit nieuwe onderdeel een 'goed team' moet vormen. Op de WK afstanden van afgelopen seizoen was dat niet het geval, weet Hoolwerf. "Twee individuen, dat werkt niet. Dat moet anders dit jaar."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan