Live
Shop
Nieuws 21 okt 2017

Schulting aast op shorttrack én langebaan in PyeongChang

Deelname aan een mass start lijkt voor Suzanne Schulting vooralsnog gepaard te gaan met een overwinning. De shorttrackster verbaasde vorige zomer in Leeuwarden vriend en vijand met haar eerste zege, en versloeg vrijdagmiddag in Thialf mass startkanon Irene Schouten in een rechtstreeks duel.

Foto : Neeke Smit

Onder toeziend oog van haar shorttrackcollega's, die boven vanuit de krachthal al juichend meekeken, bereikte Schulting na zestien rondes en een bloedstollende eindsprint als eerste de finishlijn. Ze bleef in haar heat Irene Schouten, de wereldkampioene van 2015, en Elma de Vries voor. "Dat is precies wat je wilt: Schouten is toch de hoogsthaalbare om hier te verslaan. Dus dat is natuurlijk heel mooi en heel cool.

In de voorlaatste ronde nam Schulting de kop van het peloton en remde de trein behoorlijk af, wie erlangs probeerde te komen had pech: geen ruimte! Wie dat 'een spelletje spelen' durft te noemen heeft het mis. "Voor mij is dat gewoon schaatsen", luidt het. "Ik doe dat op gevoel en intuïtie, het is niet een voorbedacht plan of zo. Het enige wat ik van tevoren had besloten is dat ik in de eindsprint in de top drie wilde belanden."

Schulting op kop van peloton | Foto : Neeke Smit


Of het 'shorttrackspelletje' dat ze zo goed kent haar op de mass start toch niet een klein beetje helpt? "Misschien dat ik net wat makkelijker beweeg en acties wat beter aanvoel. Ik kan het door al die shorttrackwedstrijden misschien net wat beter inschatten allemaal, dat is mijn voordeel." 

PyeongChang
Met een eerste olympische mass start voor de deur ontkomen we er natuurlijk niet aan: wil jij daar van start Suzanne Schulting? "Ik ga niet ontkennen dat ik op de Spelen de mass start zou willen rijden, nee", lacht ze.

"Net als de 1000 meter is dat een onderdeel waar ik graag aan mee zou doen. Als het niet lukt zou ik daar trouwens wel van balen, maar niet heel lang rouwig om zijn. Dan laat ik het gewoon snel achter me, want de shorttrack is uiteindelijk mijn hoofddoel. Maar ik wil het wel heel graag, het zou tof zijn als dat lukt."

Geheim wapen
En mocht het dan lukken, dan hebben we met Schulting misschien wel een geheim wapen in huis; zo vaak heeft ze haar neus namelijk nog niet laten zien tijdens de mass start, en al helemaal niet in het internationale veld. "Zij hebben natuurlijk geen idee wie ik ben, ze denken hoogstens: oh dat is die shorttrackster, maar ze weten niet hoe ik rijd. Misschien worden ze daar wel een beetje zenuwachtig van", grapt ze.

Met wie de shorttrackster, die het klusje in de mass startcompetitie vooralsnog altijd zonder hulp van een teamgenoot heeft weten te klaren, in Korea van start zou willen? "Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Ik ben een type dat ook prima zonder knecht kan rijden, ik heb zelf in ieder geval niemand nodig die voor mij rijdt."

Klik hier voor de uitslagen van de voorrondes.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan