Tickets
Shop
Nieuws 21 okt 2017

Evert Hoolwerf houdt traditie hoog met overwinningen in Amsterdam

Evert Hoolwerf hield op de Jaap Edenbaan een mooie traditie in stand. Voor de derde keer zegevierde hij in de openingswedstrijd van het seizoen. Het talent van Royal A-ware was deze keer in de eerste wedstrijd van de KPN Marathon Cup de snelste in de sprint van een kopgroep. Hij hield Bart Swings en Crispijn Ariëns achter zich.

Foto : Neeke Smit

Al in 2013 kwam Evert Hoolwerf winnend over de streep. Toen als 18-jarig talentje bij de Beloften. Twee jaar geleden bekroonde hij zijn optreden in de Topdivisie met een fraaie overwinning, en nu deed de rijder uit Eemdijk dat opnieuw.

En misschien was dit zelfs wel de mooiste. Hoolwerf bekroonde prima werk van zijn ploeg in een wedstrijd waarin vooral de machtsblokken van het peloton het tegen elkaar opnamen. Dat begon met het rondgaan van een kopgroep van 21 rijders, die het door het toestaan van opleidingsteam wat gegroeide peloton op een ronde achterstand zetten.

Die 21 koplopers kon je feitelijk verdelen in drie ploegen. Royal A-ware zat er met vier man, plus de twee van opleidingsploeg AB Transport. Bouw & Techniek was zelfs met vijf man present, met als aanvulling Kars Jansman van de opleidingsploeg. Okay Fashion & Jeans reed met drie man mee. Allemaal een gevolg van de veranderde regels, en het is interessant te zien hoe dat zich in het verdere verloop van het seizoen gaat ontwikkelen.

In rook op
Nu gebeurde er in ieder geval niet heel veel meer na het rondgaan van die grote groep, waarin AB Vakwerk alleen met Rick Smit aanwezig was. De meeste actie zat nog in de finale, waarin Jorrit Bergsma eigenhandig een streep zette door de ambities van Bouw & Techniek om met een mooi treintje Bart Swings of Robert Post te lanceren. "Die vlucht van Bergsma was niet gepland, maar het pakte wel goed uit", stelde Hoolwerf. "Het hele treintje van Bouw & Techniek ging in rook op. Ideaal. Swings kwam daardoor veel te vroeg op kop."

De Belg kon dat alleen maar beamen. Het zag er, vertelde hij, aanvankelijk allemaal heel goed uit. "De ploeg was supersterk, verrichtte heel veel werk. Op 500 meter ging ik de sprint aan met Robert Post in mijn rug. Maar achter me gebeurde ineens van alles. Onze goede positie was verloren en Post zat niet meer achter me. Heel jammer." Swings nam zichzelf zijn tweede plek toch nog enigszins kwalijk. "Ik voelde me top en had deze wedstrijd voor de ploeg eigenlijk moeten afmaken."

Foto : Neeke Smit

Maar de uitgekookte Hoolwerf was net even slimmer. "Alles liep voor mij perfect. Ik kon op het andere rechte stuk perfect uit de wind zitten, daarna de bocht vol doortrekken en zo goed opzetten voor de laatste honderd meter. Daarin ging er niets meer mis."

Ook Crispijn Ariëns kon daar niets meer aan veranderen. Maar de Brabander was met de derde plaats uiteindelijk best tevreden. "Ik weet in ieder geval dat ik weer meedoe. Heel even dacht ik ervan te kunnen profiteren dat Bouw & Techniek en Royal A-ware elkaar kapot maakten, maar dat lukte net niet. Aan de andere kant, het waren wel Hoolwerf en Swings waar ik tegen sprintte."

Hoolwerf was ondertussen dik tevreden. "Deze is wel héél lekker", jubelde hij. Om vervolgens de gang te maken naar de huldiging. Iets waar hij in Amsterdam inmiddels wel aan gewend is.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan