Tickets
Shop
Nieuws 26 nov 2017

Shorttracker Niels Bergsma maakt rentree tijdens StarClass in Bormio

In Bormio werd dit weekend de tweede StarClass-wedstrijd voor junioren C en D verreden. De Nederlandse delegatie haalde negen individuele medailles en deed goede zaken voor het klassement.

Foto : Justin van Zutphen

Er bestaan in Europa twee internationale competities voor shorttrackers: een voor West-Europa (StarClass competitie) en een voor Oost-Europa (Danubia Cup). Per competitie worden drie wedstrijden gereden. De top 8 rijders per categorie (maximaal drie rijders per land) worden uitgenodigd voor de Junior Europa Cup Finale van komend voorjaar.

Meer dan 160 rijders van 44 clubs uit tien landen kwam naar het Noord-Italiaanse bergstadje op 1225 meter hoogte om te strijden op het snelle ijs van de Pallachiaggio.

Heren junioren C
Jari van Polen (RTC Midden) pakte de winst in het eindklassement. Hij legde op vrijdag de basis voor zijn eindoverwinning door de 1500 meter solide op zijn naam te schrijven. Op de 500 meter reed hij naar plek zes. Mans Boskamp (RTC Midden) reed achter het sterke Italiaanse blok naar plaats vier.

Foto : Justin van Zutphen

Van Polen en Boskamp stonden eveneens in de finale van de 1000 meter. Maar daar moesten ze een ontketende Brian van Riet voor zich dulden. De rijder van Trias Leeuwarden en gewest Friesland stelde daardoor een podiumplek veilig in de eindklassering. Opvallend was de tijd van Jenning de Boo in de C-finale. De eerstejaars C-junior snelde naar 1.33,902 en is tot zover dit seizoen de snelste Nederlander (junioren C) op de 1000 meter. Op de internationale ranglijst staat hij vijfde.

Dames junioren C
De Italiaanse dames overheersten het klassement. Michelle Velzeboer (RTC midden) kon met een vierde plaats toch goed bij blijven. Esmee Roes (Trias Leeuwarden/gewest Friesland) was de andere Nederlandse in de top van het klassement. Zij belandde op de zesde plaats.

Foto : Justin van Zutphen

Jongens junioren D
Thuisrijder Giacomo Pedrini won alle afstanden. Niels Bergsma (Trias Leeuwarden/gewest Friesland) pakte zilver in het algemeen klassement. In januari van dit jaar brak hij zijn scheen- en kuitbeen. Bij zijn rentree bij de StarClass (de eerste wedstrijd in Bergamo moest hij nog laten schieten) mocht hij dus gelijk alweer het podium betreden. Stan Rijksen (NSV) wist zich ook in de top 10 te rijden.

Meisjes junioren D
Suze Kingma (Trias Leeuwarden/gewest Friesland) pakte de tweede plaats in het eindklassement. Zij wist de 1000 meter te winnen. Op de 500 meter werd ze vierde. Op de 777 meter kwam ze al in de heats ten val waardoor ze geen punten meer kon sprokkelen. Echter was het al voldoende om op het podium te komen. Janna Bolsius van SVU reed een bijzonder sterke finale op de 777 meter. Van kop af aan wist ze de race te domineren en zo de afstand op haar naam geschreven.

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan