De derde editie van De Zilveren Bal, 's werelds snelste schaatsshow, vindt op woensdag 21 maart 2018 plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Terwijl de voorbereidingen op de Olympische Spelen momenteel in volle gang zijn, kijkt de organisatie van De Zilveren Bal alvast vooruit naar het toetje van dit schaatsseizoen. Net als de voorgaande jaren zal De Zilveren Bal de seizoenafsluiter zijn waar sporters en bezoekers getrakteerd worden op een bijzondere wedstrijd in een unieke ambiance. Het toernooi heeft de afgelopen twee jaar succesvol gedraaid, maar de organisatie wil meer.

Na een succesvolle pilot tijdens de tweede editie heeft de organisatie besloten om in 2018 de jeugd actiever bij het toernooi te betrekken. Hoe dat er precies uit zal zien wordt binnenkort bekend gemaakt.

Culturele hoofdstad
Sprinten, recht toe, recht aan, man tegen man. Dat is volgens toernooidirecteur Jan Ykema de essentie van het schaatsen. "Dat is waar het ooit mee begonnen is, terug in de 18e eeuw. En dat verliezen we steeds verder uit het oog." Deze gedachte lag in 2015 ten grondslag aan het ontstaan van De Zilveren Bal. Afgelopen jaar vertelde Ykema in een kort filmpje al waar de naam De Zilveren Bal vandaan komt en hoe het kortebaanschaatsen er lang geleden in Leeuwarden aan toe ging. Maar de organisatie wil graag meer vertellen over deze Friese traditie.

In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Een uitgelezen kans voor De Zilveren Bal om het verhaal van de Friese schaatscultuur nog beter te vertellen. Een kans die de organisatie ook met beide handen aan zal grijpen. Bereid je voor op een geschiedenisles in de stijl van De Zilveren Bal.

Deelnemers
Ook dit jaar is de interesse vanuit de schaatswereld weer groot. Zo verbonden Dai Dai Ntab, Floor van den Brandt en Gerben Jorritsma zich afgelopen maand aan het toernooi als de gezichten van De Zilveren Bal 2018.

Toernooidirecteur Ykema is erg blij met de nieuwe gezichten van 's werelds snelste schaatsshow. "We zijn er trots op dat we Dai Dai en Floor, de winnaar en winnares van de vorige editie, op ons affiche mogen plaatsen. Gerben vult het duo prachtig aan en maakt het plaatje compleet."

De Zilveren Bal
Met een DJ, showverlichting en de beste sprinters van de wereld is spektakel in Leeuwarden gegarandeerd. Iedere race strijden er drie absolute toppers tegen elkaar voor een plek in de volgende ronde. Uiteindelijk blijven de drie snelste dames en heren over. Het publiek staat tijdens de race direct tegen de kussens en voelt het ijs bij de start opspatten. Absolute topsport in combinatie met uniek entertainment levert een geweldige avond op.

Onder andere Ronald Mulder, Anice Das, Kai Verbij, Heather Bergsma, Jesper Hospes, Floor van den Brandt, Dai Dai Ntab, Janine Smit en de Australiër Daniel Greig namen deel aan De Zilveren Bal 2017.