Eigenlijk zou ze na vorig jaar al stoppen met skeeleren, maar toch stond Elma de Vries vrijdagavond met een gouden medaille om haar nek naar het Wilhemus te luisteren. De 34-jarige Friezin reed op spectaculaire wijze, met een ronde voorsprong op het peloton, naar de overwinning op de afvalkoers.

“Ik had dit van tevoren natuurlijk niet verwacht”, begint De Vries na haar bezoekje aan het podium. Al vroeg in de wedstrijd werden er meerdere ontsnappingspogingen gedaan, maar bij die van De Vries leek het damespeloton even in slaap te zijn gevallen. “Ik ging weg en zag dat het stilviel. Misschien wilde de rest niet graag genoeg winnen”, grapt ze. “Dan heb je natuurlijk twee opties: het op safe spelen, of gas geven.”

De Vries koos voor gas geven en sloot na een rondje versnellen weer achteraan bij het peloton. Met een ronde voorsprong lijkt de wedstrijd dan natuurlijk gewonnen, maar De Vries durfde het feestje nog niet te vieren. "Ik was na vijf rondjes eigenlijk alweer redelijk hersteld. Het enige waar ik nog bang voor was, was een valpartij. Er kunnen nog weleens gekke dingen gebeuren in de aflossing natuurlijk."

Met nog tien rondjes te gaan durfde De Vries eindelijk te gaan genieten van haar naderende overwinning. "Het blijft mooi om Nederlands kampioen te worden. Elk jaar dat ik weer een titel pak verbaas ik me, ik denk steeds dat de jongere generatie me inmiddels wel inhaalt."

Waarom dat vandaag niet gebeurt? "Mijn basis is natuurlijk heel goed, ik skeeler al mijn hele leven. Met tactiek kan ik dus een eind komen." 

Stoppen?
Ondanks de overwinningen die nog steeds binnenstromen geeft De Vries al langere tijd aan de topsport achter zich te gaan laten. “Ik roep nu al drie jaar dat dit mijn laatste jaar was, maar het gaat nog steeds hartstikke goed”, begint ze met een lach. De Vries won afgelopen winter op het ijs namelijk de marathoncompetitie en bewijst nu op wieltjes ook nog in topvorm te zijn. “Ik vind het gewoon nog steeds heel leuk. De sport is zo mooi. Vooral met dit weer en al die tentjes langs de baan.”

Met Team Palet Schilderwerken en eigen sponsor AFS zal De Vries er komende winter dan ook zeker nog een seizoen bij zijn op de schaats. 

En als ze na de winter dan toch écht besluit te stoppen, dan staat er een geweldige nieuwe uitdaging op De Vries te wachten. Ze is zelf al jarenlang helikopterpiloot, maar doet binnenkort haar examen als instructeur op de vliegschool. Met het skeeleren komt het volgens De Vries ook wel goed na haar vertrek. “In alle categorieën heb ik heel mooie wedstrijden gezien. Met het talent zit het wel goed, daar maak ik me geen zorgen over.”

Meer lezen? Klik hier voor de liveblog!

 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 25 jul 2017 om 23:17