Tickets
Shop
Nieuws 20 mrt 2017

Schaatsfans uit Leiden bieden wethouder 7200 handtekeningen aan

Een dag na het sluiten van de Leidse schaatshal na een bewogen winterseizoen bieden vele jonge én oude schaatsliefhebbers de petitie met ruim 7200 handtekeningen aan Wethouder Paul Dirkse van Onderwijs, Sport en Duurzaamheid aan. Dat zal maandagmiddag om 16.00 uur gebeuren.

De petitie werd in december 2016 gestart om de gemeenteraad te houden aan de oorspronkelijke reservering van 4 miljoen euro voor een nieuwe ijsbaan. Komt deze baan er niet, dan kan dat het einde van de schaatssport in Leiden betekenen.

Jos Arts, voorzitter van de Stichting Schaatshal Leiden licht toe: "Aanstaande zondag is de laatste dag van dit winterseizoen waarop nog geschaatst kan worden in de Leidse schaatshal. Daarna sluit de ijshal voor dit seizoen zijn deuren en treedt de dooi in. Vanaf dan is de toekomst van het Leidse ijs onzeker, en ligt het besluit over een nieuwe toekomstbestendige ijsbaan in handen van de Leidse gemeenteraad."

Jeroen Straathof, oud olympiër en woordvoerder namens de vier Leidse ijsverenigingen vult aan: "Om die onzekerheid te markeren bieden vele jeugdige schaatsers maandag niet alleen de petitie aan de wethouder aan, maar wordt ook het gehele college getrakteerd op ijs. Schepijs en waterijsjes, omdat dat vanaf maandag het enige ijs is dat Leiden nog heeft!"

De toekomst van de ijssport in Leiden is sinds enkele maanden uiterst onzeker geworden na een voorstel van het college van Leiden om een streep door de plannen voor nieuwbouw van de ijshal te zetten. Het geld dat was gereserveerd voor renovatie van de huidige schaatshal en daarna bestemd was voor een nieuwe ijshal, wordt nu in de duurder uitvallende plannen voor een topsporthal en zwembad gestoken.

Met vele ludieke acties laten de schaatsliefhebbers zien dat Leiden niet zonder schaatshal kan. De huidige schaatshal zal door de uitgestelde renovatie niet meer voldoen aan de eisen ten aanzien van veiligheid en milieu. Jaarlijks telt de schaatshal 107.000 bezoekers in de zes maanden tijd dat de hal open is. Daarmee is het de drukst bezochte sportvoorziening van Leiden!

De hashtag #redijssportleiden is in het leven geroepen om op sociale media steun te betuigen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan