Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2017

Blokjesleggers Ahoy: 'Als je een fout maakt, verpest je de hele race'

Tijdens het KPN WK Shorttrack in Ahoy stonden er niet alleen deelnemers op het ijs: naast de scheidsrechters en de sporadisch verdwaalde cameraman, waren de blokjesleggers, ofwel ‘Track Stewards’ misschien wel het minst opvallend, in hun volledig witte tenues. De groep jonge waaghalzen manoeuvreerde zich tijdens de races soepeltjes tussen de rijders door om zo het toernooi op rolletjes te laten verlopen.

Foto : Neeke Wassenbergh

Bram Steenaart is een van hen. De ambitieuze shorttracker traint bij RTC Midden en kwam afgelopen winter zelf al in actie op het WK Junioren, en nu stond hij dus ook, al is het in andere functie, bij de senioren op het ijs. “Het is een geweldig gevoel om deel uit te maken van zo'n groot toernooi. Ik had al eens eerder de blokken gedaan in Dordrecht en wilde graag nog een keer meehelpen. Dat heb ik toen gevraagd en ik kreeg terug; zoek maar een mooie groep bij elkaar.”

En zo geschiedde het. Een grote groep fanatieke jonge shorttrackers had de touwtjes tijdens het WK stevig in handen; er werden blokken goedgelegd, het ijs werd gerepareerd, en wanneer er na een valpartij materiaal op het ijs bleef slingeren, werd dat direct verwijderd.

Daar zullen jullie samen dan wel hard op geoefend hebben vooraf? “Nee, helemaal niet zelfs, al hebben we bijvoorbeeld wel een tijdslimiet waarbinnen je een blokje moet kunnen ophalen. We hebben die blokken altijd verdeeld; een iemand pakt het verplaatste blokje weg, de ander legt een nieuwe neer, en nog een ander heeft een reserveblokje in de hand, zo blijft de baan dus altijd goed zichtbaar."

"We doen deze dingen tijdens onze eigen trainingen ook al, dus bij ons gaat het eigenlijk altijd goed. Al is een fout maken hier natuurlijk wel iets erger.” Gelukkig is het voor Steenaart nog nooit verkeerd gegaan, maar hij heeft het al wel eens zien gebeuren tijdens een World Cup. “Dat een blokjeslegger vol op een rijder knalde. Als je hier een fout maakt, dan verpest je natuurlijk de hele race, dat is een nachtmerrie”, vertelt hij.

Chaos
Waar tijdens de individuele afstanden nog genoeg overzicht is, moet hij toegeven dat het op de relay, waar elk team vier rijders in de baan heeft, allemaal toch wat moeilijker wordt. “Dat is wel chaos ja, vooral als ze ver uit elkaar komen te rijden. Dan moet je heel goed opletten.”

Is het met al die topshorttrackers in de baan sowieso al niet lastig om je concentratie bij de blokken te houden? “Nou, ik moet mezelf er af en toe wel op wijzen, want dan ben ik ineens de race aan het volgen”, lacht Steenaart, die tijdens het toernooi met een aantal van zijn grote voorbeelden op het ijs staat. “Technisch kijk ik graag naar Victor An, en verder vind ik het prachtig om Charles Hamelin te zien racen.”

Foto : Tim Buitenhuis

De mooiste wedstrijd van het weekend? “Oeh, lastig. Het gaafste was denk ik de 1000 of 1500 meter mannen, maar ook de overwinning van Sjinkie Knegt op de 500 meter was gaaf.”

Voor nu stond Steenaart dus nog even als blokjeslegger op het ijs, maar tussen al die kampioenen in groeien de ambities. De B-junior is, na onder meer zilver tijdens het NK Junioren, al op de goede weg, maar hoopt zich over niet al te lang met de grote mannen te kunnen meten. “Het liefst zou ik natuurlijk volgend jaar al een olympische medaille winnen, maar er valt nog genoeg af te kijken”, grapt hij. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan