Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 26 jan 2017

Dilemma's met Anice Das: 'Doodzonde dat er nog maar één 500 meter is'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Anice Das.

Foto : Neeke Smit

Bio
Naam:
Anice Das
Geboortedatum: 31-12-1985
Geboorteplaats: Mumbai (India)
Team: AfterPay
Specialiteit: Sprinten
Opmerkelijk: Das pakte op het NK Sprint zilver en plaatste zich daarmee voor de tweede keer in haar leven voor het WK Sprint
Twitter: @Aniceasha
Instagram: @anicedas

Dilemma's
WK Afstanden of WK Sprint
"Sommige mensen zullen me voor gek verklaren, maar ik kies voor het WK sprint, omdat dat toernooi dit jaar in Calgary is. Bovendien vind ik een sprintvierkamp supermooi en spannend. Daarnaast sta je vier keer aan de start, terwijl je op een WK afstanden misschien maar één 500 meter rijdt. Ik ben superblij dat ik het WK sprint in Calgary mag gaan rijden. Vier keer aan de bak op snel ijs, dat wilde ik nog heel graag."

1x of 2x 500 meter
"Sowieso twee keer 500 meter! Dat vind ik het mooist en het eerlijkst. Ook is het veel spannender voor de mensen om naar te kijken dan één 500 meter. Ik vind het echt doodzonde dat er nog maar één 500 meter gereden wordt tijdens de WK afstanden en de Olympische Spelen."

Teamsprint olympisch of niet olympisch
"Als de massastart olympisch is, moet de teamsprint dat ook worden. En als het niet ten koste gaat van de tweede 500 meter, mag het zeker olympisch worden. De teamsprint is een mooi nieuw onderdeel, ik vind het ook leuk om te rijden. Maar eigenlijk vind ik dat we de Spelen moeten houden zoals het was. Door die massastart hebben wij nog maar één 500 meter. Dat vind ik ontzettend jammer."

Karolina Erbanova: vriendin of teamgenoot
"Vriendin! Ze was eerst gewoon een teamgenoot, maar dat is inmiddels gegroeid tot vriendschap. Ook buiten het trainen gaan we veel met elkaar om. Zo zijn we afgelopen zomer wezen varen op de Friese meren en is ze weleens bij mij thuis geweest. Karolina kan al heel goed Nederlands. Eerst wilde ze alleen één-op-één Nederlands praten, maar uiteindelijk ging ze het voor de groep doen en laatst praatte ze zelfs Nederlands bij de NOS toen ze Europees kampioen sprint werd. Ze zei dat ze in een flow zat en dat het vanzelf ging. Het is altijd moeilijk als je nieuw in de groep komt en de taal niet spreekt. Maar wij hebben haar overal bij betrokken, haar vertrouwen gegeven en zij heeft zich ook open gesteld. Als je dan de taal begrijpt, kun je ook lachen om onze grappen. Ik las laatst dat Karolina vond dat wij kinderachtig waren, maar zij is het grootste kind van de groep hoor, haha! Zij doet er net zo hard aan mee. En bovendien: als zij erom lacht, zegt dat ook wat over haar hè!"

Time to start reading... It's obvious @karolinaerbanova read the book! #europeanchampion

Een foto die is geplaatst door Anice Das (@anicedas) op

Boek of tijdschrift
"Boek. Ik vind biografieën wel leuk, ik heb bijvoorbeeld laatst de biografie van Mika Poutala gekocht. Ik vind het interessant om een boek te lezen van een collega-sporter. Verder houd ik van romantische komedies en thrillers."

Bocht of rechte stuk
"Bocht. Het is een heel lekker gevoel als je de bocht makkelijk houdt met veel snelheid. Als je dan op het rechte stuk komt, is dat zo lekker. Dan voel je gewoon dat je snelheid hebt."

Spreken of zwijgen
"Spreken. Ik ben best wel een flapuit, heb m'n woordje altijd klaar. Of ik het hoogste woord heb in het team? Dat komt weleens voor ja, dat kan ik niet ontkennen. Verder ben ik wel sociaal. Ik kijk altijd wel om me heen of iemand iets heeft en dan vraag ik hoe het ermee is. En dat gebeurt andersom ook. We zijn heel betrokken met elkaar."

Atletiek of wielrennen
"Atletiek, sowieso! Als ik niet was gaan schaatsen, was ik gaan hardlopen. Ik vind het een heel leuke sport, vooral die looptechniek vind ik gaaf. Laatst had Churandy Martina onze ploeg op Papendal geholpen met sprinten, dat was heel leuk! Churandy is een heel sympathieke en vrolijke jongen. Hij is altijd zo ontspannen."

Vanochtend gesprint en estafette gedaan. Mooi trainingskamp met #teamafterpay! #garminnederland

Een foto die is geplaatst door Anice Das (@anicedas) op

Nederland of India
"Ha, dat is geen eerlijke vraag! Ik heb nog niet zoveel gezien van India, ik was acht maanden oud toen ik samen met mijn tweelingzus naar Nederland kwam. Ik heb wel interesse in mijn achtergrond. Ik zou er graag eens willen kijken en als het kan mijn echte ouders ontmoeten. Ook zou ik er misschien ontwikkelingswerk willen doen. Ik zou graag wat terug willen doen voor de gemeenschap, een school bouwen bijvoorbeeld. Ik weet dat ik de wereld daarmee niet kan veranderen, maar al gaat het alleen maar om het verbeteren van arbeidsomstandigheden in een kinderfabriek. Dat is al heel belangrijk."

Zomer of winter
"Nu kies ik de winter vanwege het schaatsen, maar als ik gestopt ben kies ik voor de zomer! Ik houd heel erg van lekker weer. Het liefst zou ik buiten willen schaatsen met 25 graden, haha."

Concert of festival
"Een concert, want dan kies je voor één artiest die je heel leuk vindt. Afgelopen jaar ben ik naar Bruce Springsteen geweest, dat was supergaaf. Daar zou ik zeker nog een keer heen willen. Ook luister ik graag naar Tracy Chapman. Van kleins af aan luister ik daar al naar, dus die muziek heeft voor ons een bijzondere waarde. Ik ben één keer met m'n moeder naar een concert van haar geweest, maar zou er graag eens met de hele familie naartoe willen."

Op een honderdste goud missen of brons winnen op de Olympische Spelen
"Mag ik even overleggen thuis? Oké, dan kies ik toch voor goud verliezen. Zilver is altijd nog beter dan brons. En ik denk dat je er later wel trots op kunt zijn. Maar goed, ik ben allang blij als ik in die positie ben gekomen."

Geen olympische medaille of olympisch kampioen voor een ander land
"Olympisch kampioen voor een ander land! Maar als je echt zo goed bent, dan hoef je ook niet voor een ander land uit te komen. Of ik voor India uit mag komen? Dat kan wel, maar dan mag ik eerst drie jaar niet voor Nederland uitkomen. Dat zie ik niet gebeuren."

Hond of konijn
"Hond. M'n ouders hebben een hond, die heet Eyna. Ik heb zelf geen huisdier, daar heb ik nu geen tijd voor."

Strikvraag. Stropdas of vlinderdas
"Ha, goeie! Doe maar gewoon een strik."

Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan