Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2017

Gerard van Velde over opzet 500 meter: 'Onbegrijpelijk'

Voor het eerst in de geschiedenis van de WK afstanden wordt de 500 meter niet beslist over twee omlopen, maar over één omloop. Ook volgend jaar bij de Olympische Spelen wordt de kortste afstand maar één keer verreden. Gerard van Velde is daar niet te spreken over.

De coach van Team Plantina ziet geen meerwaarde in die nieuwe opzet. “Als je kijkt vanuit de sporters, trainers, sponsoren, mensen thuis en de toeschouwers zit je alleen maar in de min. Twee 500 meters zijn veel boeiender en spannender om te zien”, stelt de voormalig olympisch kampioen op de 1000 meter. “Eén 500 meter kan natuurlijk ook spannend zijn, maar het is gewoon bewezen dat de één beter rijdt met een laatste buitenbocht en de ander met een laatste binnenbocht.”

Van Velde hoopt dat er zo snel mogelijk weer twee 500 meters komen. “Want dat is het eerlijkst. Deze beslissing is niet goed en onbegrijpelijk. Het comité zal er heus wel zijn beweegredenen voor hebben, maar wij vinden het een teruggang.”

Protocol
Van Velde beweert dat één 500 meter een te groot risico met zich meebrengt. Een fout is immers snel gemaakt. “Stel dat je een foutje maakt, dan is het mooi als je een tweede kans hebt”, gaat de oud-sprinter verder. “Ook voor het selectiemoment voor Nederland is het goed om er twee te rijden. Dan dek je het risico wat meer en op die manier hoef je ook geen aanwijsplek te geven. Het zou toch zonde zijn als je op de belangrijke kampioenschappen niet je beste sprinters hebt staan.”

Met name richting de Olympische Spelen wil Van Velde het zo eerlijk mogelijk maken voor de sprinters. Maar volgens het protocol moet Nederland ‘oefenen’ met één 500 meter. “Waarom moeten we altijd het protocol volgen van de Olympische Spelen? Wij zijn Nederland, wij moeten het gewoon op onze eigen manier doen. Althans, dat is mijn mening.”

Exposure
Ook over het WK en EK sprint heeft Van Velde nog een punt van kritiek. “Drie Nederlandse deelnemers is heel karig. Die beslissingen vallen in het nadeel van Nederland, het scheelt ons toch één iemand exposure. Ook de sponsoren stoppen veel geld in het schaatsen en als er dan één plek wegvalt, gaat dat ten koste van de exposure.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan