Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 15 feb 2017

Dilemma's met Chris Huizinga: 'Wereldrecord maakt me niets uit'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Chris Huizinga.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam:
Chris Huizinga
Geboortedatum: 11-08-1997
Woonplaats: Groningen
Team: RTC Noord en AB transport group
Specialiteit: 1500 en 5000 meter op langebaan, punten- afvalkoers en 1000 meter bij inlineskaten
Opmerkelijk: Huizinga werd in 2015 wereldkampioen puntenkoers bij het inlineskaten en kan dit weekend wereldkampioen junioren worden op de langebaan
Twitter: @chrishuizinga89
Instagram: @chrishuizinga

Dilemma's
Winst op WK junioren of WK skeeleren

Denkt lang na. "Euhm... WK skeeleren. Als Nederlander is het veel moeilijker om daar aan de top te komen en je hebt veel meer buitenlandse concurrentie. Het is een groter deelnemersveld, er doen vijfentwintig landen mee. Het toernooi is ook anders. Voor het WK skeeleren heb ik een jaar lang getraind, dit jaar heb ik een combinatie gedaan van skeeleren en schaatsen. Ik hoop hier gewoon in vorm te zijn en hopelijk een wereldtitel en goede resultaten te behalen.

Film of serie
"Serie. Ik kijk nu veel series. Hoeveel series wil je weten? Suits volg ik onder andere."

Bocht of rechte stuk
"Bochten. Op een bocht kan je het winnen of verliezen, daar zit meer techniek bij in. Je moet gaan hangen. Je voelt de snelheid in een bocht, dat geeft echt de kick. Ook bij inlineskaten. Je maakt snelheid en dan is het doorlopen, benen stilhouden en dan gaat het soms ook mis, ja. Bochten vind ik mooi."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Ik win liever. Zo'n wereldrecord maakt me niets uit. Ik wil gewoon winnen!"

Instagram of Twitter
"Instagram. Met Twitter doe ik vrij weinig, daar kijk ik ook weinig op."

IJs of asfalt
"Oei. Daar is geen keuze in te maken! Het is nu nog een week schaatsen en dan kijk ik er ook weer naar uit om een paar rondjes te skeeleren. Die wissels blijf ik mooi vinden. Ik zal blijven focussen op het schaatsen maar blijf ook zeker skeeleren. Ik denk ook dat het me helpt op de langebaan."

Team of individueel
"Lastig. Ik denk dan toch team. Je hebt een goed team nodig om individueel te kunnen presteren en als je het individueel probeert wordt het toch lastiger. Dat zie je ook met commerciële teams, als het team sterk is presteren er veel mensen. Dat had ik in Colombia ook. Daar was het niveau zo hoog, dan presteer je zelf ook beter."

Marathon of langebaan
"Langebaan is nu mijn prioriteit, maar ik vind marathons heel leuk. Ik vind de 1500 en 5000 meter leuk om te doen. Maar in marathon zit meer spel, dat geeft ook wel een kick."

Baan of weg
"Baan. Bij het skeeleren bedoel je dan? Ja piste, absoluut. Ik ben ook wereldkampioen op de weg, maar op de baan gebeurt het echte skeeleren. Op het gebied van tactiek, techniek. Je moet wel op zo'n baan kunnen rijden. Het is maar 200 meter en dat geeft veel meer spel, duwen en trekken. Op zo'n groot wegparcours is er meer vrijheid en ruimte. Op de piste kan je niet veel kanten op, als je vast zit in een peloton kan je zomaar verliezen. Op de weg kan je er makkelijker omheen. Op de piste gaat het gewoon hard, dat vind ik mooi."

Colombia of Heerenveen
"Colombia. Je hebt de piste in Nederland. Maar in Colombia is het heel vaak mooi weer, je zit op hoogte. Er is een grote groep om mee te trainen op hoog niveau. Ik woonde in Bogotá, heb daar een geweldige tijd gehad. Het zit niet in de planning, maar ik wil zeker een keer terug. Het trekt me eerder om naar Colombia te gaan dan de piste in Heerenveen."

Arepa of pannenkoek
"Oei! Dan ga ik wel voor de pannenkoek. Arepa's zijn wel goed te eten, die heb je heel veel in Colombia. Maar dat Hollandse eten blijf ik toch lekkerder vinden dan het Colombiaanse eten. In Colombia eten ze heel veel rijst. Dat eet ik voor de wedstrijd ook vaak, of pasta."

Spotify of radio
"Ik luister iTunes, dat is hetzelfde als Spotify. Daar kan je je eigen muziek mee opzetten en gebruik ik heel veel. Ik luister vooral de muziek van nu en veel Spaanstalige muziek uit Zuid-Amerika. Of ik kan dansen? Ha. Ik heb het wel een beetje kunnen leren in Colombia, maar kan het niet echt goed!"

Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan