Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2017

Nauta: 'Met de olympische gedachte van start op het OKT'

Yvonne Nauta (26) komt woensdagavond in actie op de 3000 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Normaal gesproken is dat geen grote verrassing maar nu wel: op 3 mei van dit jaar liep de rijdster van Team LottoNL-Jumbo een ernstige en gecompliceerde onderbeenbreuk op. Heeft ze nog hoop op de Spelen? "Eigenlijk wil je niet realistisch zijn."

Foto : Neeke Smit

Op de vraag hoe groot de kans is dat Nauta naar de Spelen in Zuid-Korea gaat, antwoordt ze lachend: "Héél groot." Om te vervolgen: "Het gaat nog steeds vooruit en dat ik zo ver ben, is al fantastisch. Het OKT komt wel te vroeg voor mij. Ik ga met de olympische gedachte van start; meedoen is belangrijker dan winnen, ha. Je wilt eigenlijk niet realistisch zijn en er nog vol voor gaan maar je weet ook dat je er nog niet bent."

In de afgelopen maanden ging Nauta van patiënt naar een 'halve trainingsmaat'. Nu draait ze weer bijna een volledig programma. "Ik kan nog niet alles. Een beetje joggen of hardlopen doe ik liever niet. Schaatsen gaat eigenlijk makkelijker. Het herstel gaat met ups en downs. Als het te lang niet goed gaat, word ik heel onrustig en ben ik ook niet te genieten. Er zijn altijd mensen die zeggen 'kijk waar je vandaan komt'. Aan de buitenkant lijkt het misschien of ik rustig ben maar ik heb wel momenten dat ik denk 'wordt het nog wat?'."

Het OKT is wat dat betreft een grote drijfveer geweest voor Nauta en ze ziet het als onderdeel van het revalidatieproces. "Ik gebruik dit weer om verder te komen. Het houdt me gemotiveerd. Als ik dit niet had gehad, was er geen piekmoment. Dan valt je doel weg. Ik ben met een heel ander traject bezig maar vind het ook gaaf om samen met de ploeg naar het OKT toe te werken."

"Het voelt goed om wedstrijden te rijden. Je bent met je ritje bezig zoals altijd. Ik heb laatst twee afstanden tijdens de Holland Cup gereden en dan voelt het toch goed om mensen eraf te rijden. Je weet zo’n beetje wat het niveau moet zijn, ook op het OKT. Bij schaatsen komt altijd een tijd kijken. Dat is soms confronterend."

Ter voorbereiding op het toernooi ging de LottoNL-Jumbo-ploeg naar het Italiaanse Collalbo. "Daar heb ik een heel goed trainingskamp gehad. Veel trainingen achter elkaar kunnen doen. Een duurblok van twintig minuten gaat tot mijn eigen verbazing goed. Ik reed een steigerung op kop met de meiden achter mij aan. Het voelt ook veel natuurlijker, met alles wat je dagelijks al doet. Ik ga op het OKT zonder verwachtingen alles geven. Dat is het enige wat ik kan doen."

De drie kilometer gaat woensdag 27 december van start om 18.15 uur. Klik hier voor het volledige programma, startlijsten en uitslagen van het OKT.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan